Hyppää sisältöön

Museoväki päätti säilyttää Oulun harvinaisen hylyn – rahoitus ratkaistaan myöhemmin

Laivahylky siirretään museoviraston tiloihin Vantaalle jatkotutkimuksia varten.

Aluksen jäänteet löytyivät hotellin peruskorjauksen yhteydessä vanhan Hahtiperän sataman alueelta Kuva: Taneli Kärki / Yle

Kesällä Oulusta löytynyt harvinaislaatuinen laivahylky aiotaan säilyttää.

Nykyisin Oulussa väliaikaisissa tiloissa oleva hylky siirretään myöhemmin jatkokäsittelyä ja tutkimuksia varten museoviraston tiloihin Vantaalle.

– Siellä se dokumentoidaan ja kaikki osat valokuvataan, kertoo intendentti Maija Matikka museovirastosta.

Dokumentoinnin ja arvioinnin jälkeen hylystä valitaan osat, jotka pystytään konservoimaan eli käsittelemään niin, että ne voidaan asettaa yleisön nähtäväksi Ouluun, missä hylky on herättänyt kiinnostusta.

Vanhoja laivan osia voidaan asettaa nähtäville konservoinnin jälkeen. Esimerkiksi Pärnussä Virossa on näytteillä paikallisen vanhan hylyn jäännöksiä. Kuva: Risto Degerman

Hylky on peräisin 1600- ja 1700 -lukujen vaihteesta ja todennäköisesti se on valmistettu Oulussa. Aluksen jäänteet löytyivät hotelli Radisson Bluen peruskorjauksen yhteydessä vanhan Hahtiperän sataman alueelta.

Museoon ja yksityistiloihin

Hylyn jäänteet on tarkoitus asettaa nähtäville Pohjois-Pohjanmaan museoon, mutta osa voidaan sijoittaa myös yksityisiin tiloihin löytöpaikan vieressä olevaan hotelliin.

– Konservointityön lopullisista kustannuksista ja maksujen jakautumisesta päätetään myöhemmin, mutta tässä on nyt valittu tämä säilyttämisen polku, sanoo Maija Matikka.

Hylyn kohtalosta päätettiin torstaina museoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan museon yhteisessä neuvonpidossa.