Bussilippujen hinnat nousevat ensi vuonna – 30 vuorokauden lippu kahdelle vyöhykkeelle maksaisi 55 euroa

Noin kahden prosentin vuosittainen nousu on apulaispormestarin mukaan odotettavissa jatkossakin.

joukkoliikenne
Busseja Tampereen keskustorilla.
Bussilippujen hinnat ovat nousseet viime vuosina joka vuosi.Tuomas Hirvonen / Yle

Tampereella ollaan nostamassa bussilippujen hintoja vuodeksi 2020. Korotuksen määräksi ehdotetaan neljää prosenttia.

Se tarkoittaisi kahden vyöhykkeen kuukausilipussa (30 vuorokautta) noin kahden euron korotusta noin 55 euroon. Vuonna 2015 vastaava lippu maksoi 48 euroa.

Lippujen myynnillä katettaisiin kustannusten kuten polttoaineen ja palkkojen nousu, mutta myös talouden tasapainottamisohjelman vaatimus tulojen lisäämisestä.

Tampereen kaupunki kuitenkin haluaa samaan aikaan vähentää päästöjä ja kasvattaa joukkoliikenteen käyttöä. Apulaispormestari Aleksi Jäntti myöntää ristiriidan.

Kustannusten nousu on otettava kuitenkin Jäntin mukaan huomioon. Toisaalta joukkoliikenteen käyttö on joka tapauksessa kasvanut.

– Meillä on yksi oljenkorsi. Kaupunginhallitus on linjannut, että joukkoliikenteen tuen määrä kasvaa ensi vuonna. Harkitsemme silloin laitetaanko se osin lippujen hintoihin vai palvelutasoon. On tutkittu, että palvelutasolla on enemmän merkitystä käyttäjien kannalta. Jos tiedät, että bussi tai ratikka tulee viiden minuutin päästä siitä, kun tulet pysäkille, se houkuttelee enemmän käyttämään vaikka hinta olisi vähän kalliimpi, Jäntti sanoo.

Yhtä paljon kuin tällä kertaa hinnat eivät kuitenkaan tulevina vuosina Jäntin mukaan nouse. Noin kahden prosentin vuosittainen nousu on kuitenkin odotettavissa jatkossakin.

Joukkoliikennelautakunta päätti asiasta torstaina. Budjetin hyväksyy lopulta valtuusto.