Miten talous valjastetaan ilmastotoimiin ja miltä EKP:n koronlasku maistuu: EU-maiden kirstunvartijat koolla tänään ja huomenna Helsingissä

Helsinkiin kokoontuu EU:n talouspäättäjien kerma, mutta minkäänlaisia päätöksiä ei ole luvassa.

Euroopan unioni
Autoja parkkeerattuna finlandia talon eteen eu-huippukokouksessa
EU:n valtiovarainministerit kokoontuvat Finlandia-talolla.Laura Hyyti / Yle

Euroopan talouden suuntaviivoja puidaan tänään ja huomenna Helsingissä, kun Suomi isännöi EU:n valtiovarainministerien epävirallista kokousta.

Kaksipäiväistä kokousta johtaa valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.).

Yksi keskeinen puheenaihe Finlandia-talolla on, miten talous ja ilmastonmuutos sovitetaan yhteen. EU:lta odotetaan ripeitä toimia siinä, miten talous saadaan ympäristön kannalta kestävälle uralle.

EU:ssa ajetaan muun muassa energiaverotuksen kiristämistä ja lentoveron käyttöönottoa. Lisäksi sijoitustoiminnan ja julkisen budjetoinnin tulisi olla ilmaston kannalta kestävää.

Suomen linja EU-puheenjohtajana on, että kaiken talouspolitiikan tulee olla ilmastotavoitteiden mukaista.

Mitä sanoo Saksa?

Ministereiltä odotetaan reaktioita Euroopan keskuspankin (EKP) torstaisiin päätöksiin.

EKP päätti pudottaa talletuskoron –0,5 prosenttiin ja tukea euromaiden talouksia alkamalla ostaa 20 miljardilla eurolla joukkovelkakirjoja kuukausittain.

Kommentteja odotetaan erityisesti Saksan valtiovarainministeriltä Olaf Scholzilta. EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kannusti torstaina jäsenmaita ottamaan itse vastuuta elvytystoimista. Tällä Draghi osoitti ennen kaikkea Saksaa, analyytikot tulkitsivat.

– Luulen, että Draghi heitti aika paljon palloa Berliinin suuntaan. Saksan taloudella menee tällä hetkellä huonosti, ja maalla olisi varaa aikamoisiinkin elvytyksiin, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu kommentoi Ylelle torstaina.

Ottaako Lintilä esiin Amazonin metsäpalot?

Helsingissä on koolla Euroopan talouspäättäjien kerma.

EU:n valtiovarainministerien ohella oman kokouksensa pitävät euromaiden ministerit eli euroryhmä. Lisäksi Helsinkiin saapuvat EU-maiden keskuspankkien pääjohtajat, myös EKP:n pääjohtaja Draghi.

Koska kokous on epävirallinen, päätöksiä ei ole luvassa. Finlandia-talon kaksipäiväisen sessio toimii valmisteluna tulevia virallisia kokouksia varten.

Yksi kiinnostava seurattava on se, nousevatko Amazonin metsäpalot ja brasilialaisen naudanlihan mahdollinen tuontikielto keskusteluun.

Valtiovarainministeri Lintilä sanoi elokuun lopulla (siirryt toiseen palveluun), että elleivät EU:n toimet Amazonin metsäpalojen hillitsemiseksi muuten riitä, hän nostaa asian Finlandia-talolla keskusteluun.