Punertava tulipallo putosi taivaalta Turussa – Netta Eskola tallensi yllättävän tapahtuman videolle

– Katsoin vahingossa taivaalle ja säikähdin, mikä siellä on, kertoo Eskola.

taivaankappaleet
Kuvakaappaus videolta.
Netta Eskola tallensi videolle punertavan pallon Turun taivaalla. Kappale näkyy kuvassa metsän päällä keskellä.

Netta Eskola todisti torstaina puoli neljän aikaan iltapäivällä Turun keskustan kupeessa jonkinlaisen kappaleen putoamisen maahan.

Eskola tallensi tapahtuman videolle kännykällään, kun hän oli pyöräilemässä. Eskola kertoo Ylelle, että taivaalta syöksyi alas iso, punertava tulipallo.

– Katsoin vahingossa taivaalle ja säikähdin, mikä siellä on. Se tuli vähän sen mallisesti alas, että ajattelin, onko tuo lentokone, Eskola sanoo.

Hänen mukaansa kappale tuli alas suoraan ja kovalla vauhdilla.

– En ole kyllä vastaavaa Turussa ennen nähnyt.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan kirjastonhoitaja Matti Suhonen katsoi Eskolan kuvaaman videon Ylen pyynnöstä. Hänen mukaansa Eskolan tallentama kappale oli meteoriitti.

Suhonen arvioi, että meteoriitti oli läpimitaltaan noin kymmenen senttiä. Kappaleen koon hän pystyy päättelemään sen kirkkaudesta.

– Yleensä noin kymmenen sentin kokoinen tähdenlento taivaalla näkyy tuohon aikaan päivästä noin kirkkaana, Suhonen kertoo.

Jutun julkaisun jälkeen Ursan toimistopäällikkö ja meteorijaoston vetäjä Jaakko Visuri otti yhteyttä Yleen. Hänen mukaansa videolla näkyvä kappale ei ollut meteoriitti. Visurin mukaan kappale on ollut ilmeisesti hätäraketti, soihtu tai ilotulite.

– Kappale on kuvattu aivan selvästi alle kilometrin korkeudella. Meteoriitit syttyvät noin sadan kilometrin korkeudessa ja kirkkaimmatkin niistä sammuvat noin kahdenkymmenen kilometrin korkeudessa, tyypillisesti noin kuudessa kymmenessä kilometrissä. Meteoriitit tulevat pimeänä alas, Visuri sanoo.

Juttua muokattu 12.9 klo 22.07: Lisätty Jaakko Visurin kommentit, korjattu otsikko ja Matti Suhosen titteli.