Rikosseuraamusvirasto epäilee omiensa salakuljettavan kiellettyjä tavaroita vangeille

Osa vankiloiden henkilökunnasta pelkää toimia rikollisjärjestö United Brotherhoodin hallinnoimilla osastoilla.

järjestäytynyt rikollisuus
Mies vankilan portilla.
Vankiloiden henkilökunnan epäillään osallistuneen kielletyn tavaran salakuljettamiseen vangeille.Antti Haanpää / Yle

Rikosseuraamuslaitos Risen asiantuntijalausunnon mukaan on viitteitä siitä, että vankiloiden henkilökunnan jäseniä osallistuu kielletyn tavaran salakuljettamiseen vangeille.

Lausunnon mukaan kaikkein suljetuimmilta osastoilta löytyy säännöllisesti puhelimia, teräaseita, huumausaineita sekä muita niin sanottuja kiellettyjä tavaroita. Tämä viittaa lausunnon mukaan siihen, että henkilökunnan jäseniä osallistuu ainakin puhelimien ja niiden käyttöön liittyvien tarvikkeiden salakuljettamiseen vangeille.

STT:n saama lausunto on osa Poliisihallituksen viime viikolla nostaman kanteen todistusaineistoa. Syyttäjä ja Poliisihallitus vaativat, että United Brotherhood -jengi ja sen alaisuudessa toimiva Bad Union -organisaatio määrätään välittömästi väliaikaiseen toimintakieltoon ja julistetaan lakkautetuiksi.

Vangeilta saatujen tietojen mukaan on myös syytä epäillä, että henkilökuntaa on yritetty painostaa toimimaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluvien vankien hyödyksi.

Lausunnosta kertoi ensimmäisenä Aamulehti (siirryt toiseen palveluun).

Jengi herättelee pelkoa arkaluontoisilla listoilla

Henkilökuntaa on voitu myös käyttää tavaroiden salakuljettamiseen heidän tietämättään ja piilottaa tavaroita vaikkapa vankila-alueelle tuleviin kulkuneuvoihin.

Vankiloista on löytynyt myös listoja, joilla on Risen mukaan muun muassa United Brotherhoodin kannalta hankalien vankilavirkamiesten osoitteita, autojen ja perävaunujen rekisterinumeroita sekä veneiden tunnistetietoja. Tällä toiminnalla yritetään erityisesti herättää pelkoa viranomaisissa ja heidän läheisissään.

Lausunnossa kerrotaan, että osa vankiloiden henkilökunnasta pelkää toimia jengin hallinnoimilla osastoilla.

United Brotherhood on Risen mukaan Suomen vankiloissa vaikutusvaltaisin ja pelätyin rikollisorganisaatio.

Jengin jäsenet pyrkivät auttamaan vankilassa olevia jäseniään kaikin keinoin riippumatta siitä, mitä rikoksia he mahdollisesti ovat tehneet. Vankilassa oleva jäsenistö voi saada esimerkiksi rahallista apua satunnaisina tilisiirtoina tai tapaamisissa tuotuina rahalahjoina.