Yhdysvaltain senaatti pyrkii puuttumaan Kiinan uiguurien kohteluun

YK:n mukaan miljoona uiguurimuslimia on suljettuna leireille, joissa heitä yritetään käännyttää pois islamista ja kulttuuristaan.

uiguurit
Näkymä Kashgarin vanhassa kaupungissa Xinjiangin uiguurialueella.
Näkymä Kashgarin vanhassa kaupungissa Xinjiangin uiguurialueella. How Hwee Young / EPA

Yhdysvalloissa senaatti on hyväksynyt aloitteen, jolla pyritään painostamaan Kiinaa uiguurikysymyksessä.

YK:n mukaan noin miljoona uiguurimuslimia on suljettu Luoteis-Kiinan Xinjiangissa leireille, joissa heidät pyritään käännyttämään pois islamista ja kulttuuristaan. Kiina on kuvannut keskuksia ammatillisen koulutuksen keskuksiksi, joissa harjoittelijoiksi kutsutut oppivat mandariinikiinaa ja työtaitoja.

Senaatin hyväksymä aloite vaatisi Yhdysvaltojen tiedustelupalvelua tuottamaan puolen vuoden kuluessa raportin Xinjiangin tapahtumista. Lisäksi ulkoministeriö nimittäisi alueen asioita seuraavan koordinaattorin.

Aloitteessa esitetään myös, että ulkoministeri Mike Pompeo harkitsisi pakotteita joitakin kiinalaisviranomaisia vastaan.

– On jo aikakin, että Yhdysvallat vaatii Kiinan hallitusta ja kommunistipuolueen virkamiehiä vastuuseen Xinjiangissa tapahtuneista räikeistä ihmisoikeusloukkauksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan, sanoi aloitetta esitellyt republikaanisenaattori Marco Rubio.

Aloite täytyy hyväksyä vielä edustajainhuoneessa. Läpimeno on todennäköistä, koska aloitteella on sekä republikaanien että demokraattien tuki.

"Vahva viesti Pekingiin"

Presidentti Donald Trumpin hallinto on toistuvasti arvostellut Kiinaa uiguurikysymyksessä. Ulkoministeri Pompeo kutsui äskettäin uiguurien kohtelua "yhdeksi maailman pahimmista häpeäpilkuista".

Joidenkin mielestä Trumpin hallinto ei kuitenkaan ole päässyt asiassa juuri lausuntojen antamista pidemmälle, kun presidentti on sotkeutunut monenlaisiin kiistoihin Kiinan kanssa.

Yhdysvaltalainen uiguurien oikeuksia ajava painostusjärjestö tervehtikin ilolla kongressin suunnitelmia.

– Kyseessä on maailmanlaajuisesti ensimmäinen lainsäädännöllinen toimi, jolla vastataan uiguureja koskevaan ihmisoikeuskriisiin. Se lähettää vahvan viestin Pekingiin, Uighur Human Rights Project -järjestö sanoi lausunnossaan.

Lisää aiheesta:

Kiina kertoi vapauttaneensa valtaosan käännytysleirien uiguurivangeista, uiguurit vaativat hallinnolta todisteita

BBC: Kiina erottaa uiguurilapsia vanhemmistaan – "vaikuttaa kulttuuriselta kansanmurhalta"

Lehdet: Kiinalaisviranomaiset asentavat valvontaohjelmia matkailijoiden kännyköihin Kiinan uiguurialueella