Presidentti Niinistö jatkaa vierailua Ukrainassa, tapaa uuden pääministerin

Kansainvälisessä Ukraina-konferenssissa puhuvat tänään Niinistön lisäksi Ukrainan ja Viron presidentit.

Presidentti Sauli Niinistö ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvattuna eilen Mariinski-palatsin pihalla Kiovassa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistön Ukrainan-vierailu jatkuu tänään muun muassa tapaamisella maan tuoreen pääministerin Oleksi Hontšarukin kanssa. Parlamentti valitsi Hontšarukin virkaansa vain pari viikkoa sitten.

Aamupäivällä Niinistö puhuu Kiovassa järjestettävässä Yalta European Strategy -konferenssissa. Hänen lisäkseen samassa tilaisuudessa puhuvat Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sekä Viron presidentti Kersti Kaljulaid.

Viralliset keskustelut presidentti Zelenskyin kanssa Niinistö kävi eilen.

Videoanalyysi: Miksi Ukrainassa on kriisi, jääkö Ukraina idän ja lännen väliin?

Yalta European Strategy eli YES on ukrainalaisen suurliikemiehen ja hyväntekijän Viktor Pintshukin luomus. Järjestön ja sen vuotuisten konferenssien tarkoituksena on edistää Ukrainan yhdentymistä Eurooppaan ja muuhun maailmaan.

Ensimmäinen konferenssi järjestettiin nimensä mukaisesti Jaltan kaupungissa Krimin niemimaalla vuonna 2004. Kymmenen vuotta myöhemmin tapahtuma piti siirtää Kiovaan Venäjän vallattua Krimin ja liitettyä sen itseensä. Konferenssin teemana on tänä vuonna onnellisuus.

Presidentti Niinistön toisen vierailupäivän ohjelmassa Kiovassa ovat myös vierailu parlamentissa, seppeleenlasku tuntemattoman sotilaan haudalle sekä käynti neuvosto-Ukrainan 1930-luvun nälänhädän, holodomorin, muistomerkillä. Neuvostoliiton johdon aiheuttamassa katastrofissa kuoli miljoonia ukrainalaisia.

Lisää aiheesta: