Premium Boardin kartongintuotannolle uusi ympäristölupa

Juankosken kartonkitehdas ei ole tuottanut kartonkia vuoden 2012 jälkeen.

Juankoski
Premium Boardin tehdas Juankoskella.
Premium Boardin kartonkitehdas Juankoskella. Arkistokuva.Sakari Partanen / Yle

Juankoskella sijaitseva Premium Boardin kartonkitehdas on saanut uuden ympäristöluvan Itä-Suomen aluehallintovirastolta. Lupa on määräaikainen ja se on voimassa viisi vuotta, kesäkuun 2024 loppuun saakka.

Kartongin valmistusta koskeva lupa on aiempaa ympäristölupaa tiukempi. Etenkin veden ja energian kulutusta pitäisi saada vähennettyä jotta tehdas voisi valmistaa jälleen kartonkia. Kartongin tuotanto loppui vuonna 2012. Osa parannuksista vaatii investointeja, jotka tehtäisiin tehtaan käynnistämisen yhteydessä.

Lupaehtojen kiristyminen johtuu määräysten kiristymisestä, nykyisin niissä vaaditaan käyttämään BAT-tekniikkaa eli parasta käyttökelpoista tekniikkaa.

Aluehallintovirasto toteaa, että tehtaan tekniikka on osin vanhentunutta eikä täytä nykyisiä paperin ja kartongin valmistukselle määriteltyjä vaatimuksia.

Premium Boardin varatoimitusjohtaja Krister Björkqvistin mukaan uusi ympäristölupa selkeyttää tehtaan tilannetta, koska yhtiölle olisi helpompi saada sijoittajilta rahoitusta, jos yhtiö päättää käynnistää kartongin valmistuksen uudelleen.

Lupa ei koske kartongin päällystystoimintaa. Tehtaalla on viime vuosina päällystetty koe-eriä. Varatoimitusjohtaja Björkqvistin mukaan pari viikkoa sitten päällystyksessä on siirrytty koe-eristä tuotantoon, joka on kuitenkin vielä pientä.