Biden, Warren ja Sanders kiistelivät terveydenhuollosta demokraattiehdokkaiden tv-väittelyssä – välillä ehdokkaat piikittelivät toisiaan ja Trumpia

Joe Biden ja Elizabeth Warren kohtasivat ensimmäistä kertaa yhteisessä tv-väittelyssä.

Yhdysvaltojen politiikka
Senaattori Bernie Sanders (vas.), entinen varapresidentti Joe Biden, sekä senaattori Elizabeth Warren mittelivät ehdokkuudesta Houstonissa Texasissa 12. syyskuuta.
Senaattori Bernie Sanders (vas.), entinen varapresidentti Joe Biden, sekä senaattori Elizabeth Warren mittelivät ehdokkuudesta Houstonissa Texasissa 12. syyskuuta. Frederic J. Brown / AFP

Yhdysvalloissa demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivät ottivat torstaina yhteen kolmannessa vaaliväittelyssä, jonka ykkösteemoiksi nousivat terveydenhuolto ja presidentti Donald Trumpin vastustaminen.

Kannatusmittauksia johtaa entinen varapresidentti Joe Biden. Hänen suosituimmat kilpakumppaninsa ovat senaattorit Elizabeth Warren ja Bernie Sanders. Heidän lisäkseen väittelyyn osallistui seitsemän muuta ehdokasta.

Warren ja Sanders kannattavat eurooppalaistyylistä julkisesti rahoitettua järjestelmää. Biden puolestaan uudistaisi Yhdysvaltain terveydenhoitoa maltillisemmin nykyisen systeemin pohjalta.

ABC News -uutiskanavan järjestämä väittely kuvattiin Texasin Houstonissa sijaitsevan Texas Southern University -yliopiston kampuksella.

Bidenin ja kesällä hänen ykköshaastajakseen nousseen Warrenin kohtaamista väittelyssä oli odotettu, koska he eivät aiemmin olleet esiintyneet yhteisessä tv-väittelyssä.

Keskiluokalle lupailtiin säästöjä terveydenhuollosta

Sandersin ja Warrenin ajama terveydenhuoltouudistus takaisi julkisen terveydenhuollon kaikille amerikkalaisille ja tekisi yksityisen terveysvakuutuksen periaatteessa tarpeettomaksi.

Analyytikot ovat arvioineet, että uudistus maksaisi veronmaksajille 30 biljoonaa dollaria.

Sanders sanoi, että presidentti Barack Obaman varapresidenttinä toiminut Biden kantaa vastuuta siitä, että miljoonat amerikkalaiset ovat joutuneet taloudelliseen ahdinkoon Obamacare-terveydenhuoltojärjestelmän vuoksi.

Biden vaati Sandersia ja Warrenia selittämään, kuinka heidän ajamansa uudistus maksettaisiin. Biden painotti, että hänen suunnitelmassaan ihmiset voisivat säilyttää yksityisen terveysvakuutuksensa.

Warren sekä Sanders välttivät sanomasta, että keskiluokkaisten perheiden verot nousisivat. Sen sijaan he painottivat, että perheet säästäisivät rahaa, kun heidän terveydenhoitomenonsa pienenisivät uudistuksen myötä.

– Huipulla olevat kaikkein rikkaimmat ja yhtiöt maksaisivat enemmän. Keskiluokkaiset perheet maksaisivat vähemmän, Warren sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sanders sanoi, että tutkimusten mukaan nykyisellä terveydenhuoltolinjalla jatkaminen maksaisi amerikkalaisille yhteensä 50 biljoonaa samalla aikavälillä.

Myös muut presidenttiehdokkuutta tavoittelevat ehdokkaat kommentoivat Sandersin terveydenhuoltosuunnitelmaa. Esimerkiksi senaattori Amy Klobuchar sanoi, että uudistus pakottaisi miljoonat ihmiset hylkäämään terveysvakuutuksensa.

Keskinäistä nahistelua ja Trumpin arvostelua

Kiivas väittely terveydenhuollosta kesti noin 40 minuuttia. Sen jälkeen useat ehdokkaista painottivat, että heidän on tärkeää seisoa yhdessä rintamassa demokraatteina, koska heidän keskinäinen nahistelunsa hyödyttää Trumpia.

Entinen asuntoministeri Julian Castro syytti 76-vuotiasta Bideniä omien sanojensa unohtamisesta. Kommentin tulkittiin olevan kuittaus Bidenin korkeasta iästä. Biden puolestaan kutsui Sandersia sosialistiksi.

Jos Biden valittaisiin presidentiksi, niin hän olisi Yhdysvaltojen kaikkien aikojen vanhin ensimmäiselle presidenttikaudelle valittu henkilö.

Senaattori Cory Booker nimitteli presidentti Trumpia rasistiksi ja ehdokas Beto O'Rourke kutsui Trumpia valkoisen ylivallan kannattajaksi.

Senaattori Kamala Harris sanoi, että Trumpin vastenmieliset sosiaalisen median viestit ovat tarjonneet ammuksia joukkoampumisille.

Klobuchar totesi, että kaikki lavalla olleet ehdokkaat kannattavat rynnäkköaseiden ja suurten lippaiden kieltämistä.

– Totta helvetissä, me otamme teiltä pois AR-15:t ja AK-47:t, O'Rourke sanoi uutistoimisto AP:n mukaan yleisön hurratessa.

Yhdysvaltojen seuraavat presidentinvaalit käydään marraskuussa 2020. Esivaalit alkavat helmikuussa.

Lähteet: AP, Reuters, STT