Milla Bruneau ryhtyy luotsaamaan Euroopan ympäristöpääkaupunkia 2021

Vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupungiksi valittu Lahti nimesi johtajan hankkeelle tänään.

Euroopan ympäristöpääkaupunki
Lahtelainen kokoomuspoliitikko Milla Bruneau
Valintaperusteissa korostettiin Bruneaun pitkää johtamiskokemusta kansainvälisissä tv-tuotantoyhtiöissä. Petri Lassheikki / Yle

Euroopan ympäristöpääkaupungin johtoon Lahdessa on nimitetty yritysjohtaja, tuottaja Milla Bruneau. Lahti valittiin kesällä 2019 Euroopan ympäristöpääkaupungiksi 2021, ja hanketta ryhtyy luotsaamaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana tällä kaudella toiminut Bruneau (kok.).

Bruneau aloittaa työssään heti maanantaina. Hankkeen johtaja vastaa ympäristöpääkaupunkihankkeen resursseista, hallinnosta sekä kansallisista ja kansainvälisistä kumppanuuksista. Hankkeen sisällöstä vastaa aiemmin nimitetty ohjelmajohtaja Saara Vauramo, lisää henkilökuntaa palkataan syksyn aikana.

Ympäristöpääkaupunkihankkeen johtoon haki 22 ihmistä, joista haastateltiin viisi. Loppusuoralle selvisi Bruneaun lisäksi toimitusjohtaja Sami Tornikoski, jolla on työtaustaa muun muassa WWF:ssä.

Konsernipalvelujohtaja Mika Mäkisen mukaan valinnasta vastannut työryhmä oli yksimielinen.

– Me haimme nimenomaan johtajaa ja johtajakokemusta. Milla Bruneaulla on erittäin vankka johtajakokemus. Tässä ei ole yhtään aikaa jäädä harjoittelemaan, vaan ensi maanantaista lähtien johtajan pitää viedä täydellä voimalla hanketta eteenpäin.

Johtajanimityksestä nousi kohu

Hankejohtajan paikkaa ehdittiin tarjota Milla Bruneaulle jo elokuun puolivälissä. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen aikoi nimetä Bruneaun tehtävään suoraan.

Suunnitelmasta nousi kuitenkin poliittinen kohu, minkä jälkeen tehtävä laitettiin avoimeen hakuun. Kaupunginvaltuultetut vaativat kaupungilta avoimenpaa toimintatapaa.

Milla Bruneaun mielestä kohu oli tarpeellinen, sillä sen ansiosta ympäristöpääkaupunki-hankkeesta käytiin poikkeuksellisen vilkasta keskustelua. Bruneaun mielestä lahtelaisten kriittisyys hanketta kohtaan johtuu siitä, että sen merkityksestä tai sisällöstä ei vielä tiedetä tarpeeksi.

– Me kutsumme kaupunkilaiset itse vaikuttamaan siihen, millainen meidän vuosi tulee olemaan ja miten me vaikutamme kaupungin ympäristöasioihin pysyvästi. Se ei tarkoita sitä, että me alamme sulkea keskustaa autoilta. Meidän täytyy tehdä Lahteen sopivia ratkaisuja, sanoo Bruneau.

Kuuntele Milla Bruneaun ja konsernipalvelujohtaja Mika Mäkisen haastattelu kokonaisuudessaan tästä.

Lahdella ensimmäinen teemavuoden isännyys Suomessa

Lahti sai ensimmäisenä suomalaiskaupunkina European Green Capital Award -palkinnon kesäkuussa. Sen myötä Lahti toimii Euroopan ympäristöpääkaupunkina vuonna 2021. Lahden ansioina pidetään kiertotalousinnovaatioita, vesiensuojelun hyviä esimerkkejä sekä osallistavaa yleiskaavamallia, jotka kaikki ovat helposti muualla hyödynnettäviä ratkaisuja.

Lahti on luopunut kivihiilen käytöstä tänä keväänä ja se on aloittamassa ensimmäisenä maailmassa asukkaille tarkoitetun henkilökohtaisen päästökaupan. Lahti on luvannut, että se nostaa Euroopan vihreä pääkaupunki-käsitteen tunnettavuuden uudelle tasolle.

Lue myös:

Lahdesta Euroopan ympäristöpääkaupunki vuodelle 2021 – sai tittelin ensimmäisenä suomalaiskaupunkina

Kaupunginjohtaja pyörsi päätöksen ympäristöpääkaupungin vetäjästä – paikka laitetaankin avoimeen hakuun