Pihi ihminen aiheuttaa kiusallisia tilanteita ja kuormittaa ystävyyssuhteita – lokkeilijan maine leviää nopeasti

Vuorovaikutusasiantuntijan mukaan pihi voi varautua rahanmenoa tietävään ravintolailtaan vaikka mielikuvaharjoituksilla. Myös asian puheeksi ottaminen ystävien kanssa kannattaa.

ihmissuhteet
Pihi saa enemmän mielihyvää säästämisestä kuin antamisesta.
Pihi saa enemmän mielihyvää säästämisestä kuin antamisesta.Kerttu Kamula / Yle, kuva: Thomas Hagström / Yle

Tilanne työpaikalta: kollegalla on syntymäpäivät ja hänelle kerätään kolehtia lahjaan. Suurin osa heittää muutaman euron tulevaan yllätykseen, mutta työporukan pihillä tyypillä on "taas lompakko kotona”.

Ystävien kanssa tulee väistämättä törmäämään tilanteisiin, joissa rahalla on oma roolinsa. Joskus liika piheys voi hiertää ystävyyssuhteita rankallakin kädellä.

Vuorovaikutusasiantuntija Elina Saarenmaa painottaa, että säästäväisyydessä ei ole mitään pahaa. Ongelmia alkaa muodostua silloin kun omaa säästäväisyyttä toteuttaa muiden ihmisten kustannuksella. Silloin se voi kuormittaa ystävyyttä.

– Ystävyyssuhteiden pitäisi olla vastavuoroisia. Jos koen, että vain minä ostan koko ajan sinulle kahvia ja sinä et ikinä osta minulle, niin laitan asian merkille. Tämä voi jäädä vaivaamaan pidemmän päälle.

Pahimmillaan lokkeilijalle voi käydä niin, että ystävät kaikkoavat kokonaan.

– Aletaan välttelemään pyytämästä jotain mukaan, koska tiedetään, että ei se kuitenkaan osallistu kustannuksiin.

Puhuminen auttaa

Ihmiset suhtautuvat hyvin eri tavoin siihen, miten rahaa käytetään. Yksi tekee surutta heräteostoksia ja toinen kokee ahdistusta maksaessaan kahvilakahvista useamman euron, kun kotona samalla rahalla saisi keitettyä monta kuppia kahvia.

Pihi ihminen ei välttämättä ymmärrä aiheuttavansa mielipahaa muissa ihmisissä. Saita saa enemmän mielihyvää säästämisestä kuin antamisesta, Saaremaa uskoo.

Julkista nolaamista kannattaa kuitenkin välttää ja paras tilaisuus hoitaa kiusallinen tilanne on rauhallinen kahdenkeskinen hetki.

Kaikki voivat tehdä osansa

Jos tiedostaa, että rahan meno ahdistaa, Saarenmaa neuvoo psyykkaamaan itseään.

– Tulevaa ravintolailtaa voi miettiä valmiiksi ja tiedostaa, että rahaa tulee menemään.

Joissakin tilanteissa myös ystävät voivat tehdä osansa. Esimerkiksi ravintolailta voi mennä kaikilta mutkattomammin, jos sovitaan, että jokainen huolehtii omasta laskustaan yhteisen laskun sijaan.

– Tietynlaisiin arkipäivän tilanteisiin löytää aina keinot, millä kaikki tulee hyväksytyksi ja kokee oikeudenmukaisuutta.

Ystävyyssuhteiden pitäisi olla vastavuoroisia. Jos näin ei ole, tämä voi jäädä vaivaamaan pidemmän päälle.