KHO: Kittilän hyllytetyt kuntapäättäjät pysyvät hyllyllä lainvoimaiseen tuomioon asti

Korkein hallinto-oikeus ei päästä virkarikoksista syytettyjä luottamushenkilöitä vielä takaisin päätöksentekoon.

Kuva: Juha Kivioja / Yle

KITTILÄ Korkein hallinto-oikeus on antanut välipäätöksen, joka koskee Kittilän kunnassa virkarikoksista syytettyjen luottamushenkilöiden pidättämistä luottamustoimistaan. KHO ei keskeytä valtiovarainministeriön tekemää pidätyspäätöstä, vaan päättäjien hyllytys jatkuu ainakin siihen asti, kunnes KHO saa ratkaistuksi asian ja antaa siitä lainvoimaisen tuomion.

Korkeimmalta hallinto-oikeudelta oli haettu valtiovarainministeriön päätöksen täytäntöönpanon keskeyttämistä. Kittilän kunta vaati, että kaikki hyllytetyt luottamushenkilöt pääsisivät takaisin päätöksentekoon, vaikka asiasta ei ole vielä lainvoimaista tuomiota.

Valtiovarainministeriö ja Kittilän kunta ovat valittaneet Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä, jolla hallinto-oikeus kumosi tiettyjen virkarikoksista syytettyjen luottamushenkilöiden pidättämisen luottamustoimistaan virkarikosoikeudenkäynnin ajaksi ns. Lex Kittilän perusteella.

Valtiovarainministeriö haluaa KHO:n kumoavan hallinto-oikeuden päätöksen lopettaa eräiden luottamushenkilöiden virastapidättämisen. Kittilän kunta taas haluaa, että loputkin syytetyt saisivat palata päätöksentekoon oikeudenkäynnin ajaksi.

Päätöstä odotellaan vielä myös rikosoikeudesta

Korkein hallinto-oikeus käsitteli vasta Lex Kittilään perustuvien päätösten täytäntöönpanoa sinä aikana, kun se itse käsittelee asiaa. Se antaa ratkaisunsa varsinaisista hyllytyspäätöksistä myöhemmin.

Virkarikosoikeudenkäynnissä puolestaan odotetaan käsittelyä Rovaniemen hovioikeudessa. Lapin käräjäoikeuden tuomioista voi valittaa vielä syyskuun loppuun asti.

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki virkarikos- ja työrikossyytteet. Syyttäjä Sari Anttonen ja Kittilän entinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä käräjäoikeuden tuomioon.

Lue lisää