Vankilavirkailijain liitto: Syytös siitä, että vanginvartijat toimittaisivat United Brotherhoodille kiellettyä tavaraa, on järkyttävä

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan suljetuimmilta osastoilta löytyy usein kiellettyjä tavaroita – epäily kohdistui henkilökuntaan.

Vankilatyöntekijät
Hämeenlinnan vankila
Vankilairkailijain liitto pitää syytöksiä vanginvartijoiden yhteistyöstä vankien kanssa mustamaalauksena.Meeri Niinistö / Yle

Vankilavirkailijain liitto tyrmistyi Rikosseuraamuslaitoksen epäilyksestä, että vanginvartijat toimittaisivat rikollisjärjestö United Brotherhoodille kiellettyä tavaraa vankiloissa.

Epäilys esitetään Rikosseuraamuslaitoksen asiantuntijalausunnossa, joka on liitetty todisteeksi United Brotherhoodin lakkauttamiskanteeseen. Kyseessä on julkinen paperi, jonka kuka tahansa voi pyytää käräjäoikeudesta ja josta uutisoitiin eilen laajasti sen jälkeen, kun Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) nosti asian esille.

Syyttäjä ja Poliisihallitus vaativat, että United Brotherhood -jengi ja sen alaisuudessa toimiva Bad Union -organisaatio määrätään välittömästi väliaikaiseen toimintakieltoon ja julistetaan lakkautetuiksi.

Liiton mukaan on tyrmistyttävää, että julkisuuteen kerrotaan keskeneräisistä asioista ja pitää lausuntoa mustamaalaavana.

– Missään tapauksessa ei voida syyttää koko vankiloiden henkilökuntaa, jos kyse on parista yksittäisestä tapauksesta, Vankilavirkailijain liiton puheenjohtaja Antti Santamäki sanoo tiedotteessa.

"Törkeää syyllistämistä"

Risen lausunnon mukaan kaikkein suljetuimmilta osastoilta löytyy säännöllisesti puhelimia, teräaseita, huumausaineita sekä muita niin sanottuja kiellettyjä tavaroita. Tämä viittaa lausunnon mukaan siihen, että henkilökunnan jäseniä osallistuu ainakin puhelimien ja niiden käyttöön liittyvien tarvikkeiden salakuljettamiseen vangeille.

Vangeilta saatujen tietojen mukaan on myös syytä epäillä, että henkilökuntaa on yritetty painostaa toimimaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluvien vankien hyödyksi.

Vankilavirkailijain liitto kertoo tiedotteessaan, että se on keväästä asti pitänyt esillä, että uhkaaminen, väkivalta ja painostus ovat lisääntyneet UB:n taholta.

– UB on ylittänyt rajan. Näköjään nyt sitten myös keskushallinto ylitti rajan törkeällä tavalla syyllistämällä koko henkilökunnan kiellettyjen tavaroiden toimittamisesta vankilaan. Tämä kertoo karua kieltä hallinnon arvostuksesta työntekijöitä kohtaan, Santamäki sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

Rikosseuraamusvirasto epäilee omiensa salakuljettavan kiellettyjä tavaroita vangeille