Hyppää sisältöön

Kansanopiston poliisilinja imee poliisin urasta haaveilevia nuoria: "Minusta tulee hyvä poliisi, joka voi joskus pelastaa jonkun hengen"

Ilmajoella alkaneeseen valmennukseen osallistuu 13 poliisin ammatista haaveilevaa opiskelijaa.

15-vuotias Fanny Mäkiranta tuli poliisilinjalle suoraan yläkoulusta. Hän on kurssin nuorin ja toivoo opinnoista apua mm. liikuntatesteihin valmistautumisessa. Kuva: Mirva Ekman / Yle

15-vuotias Fanny Mäkiranta ja 18-vuotias Netta Koivula haluavat poliisiksi.

Fanny Mäkiranta on vielä liian nuori täyttääkseen Poliisiammattikorkeakoulun hakuvaatimukset (siirryt toiseen palveluun). Hän tavoittelee kuitenkin haavettaan askel kerrallaan ja opiskelee tämän vuoden Ilmajoella Etelä-Pohjanmaan opiston poliisilinjalla.

– Poliisin työ kiinnostaa minua ja tämä linja valmentaa Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeisiin, Mäkiranta kertoo

Netta Koivula voisi jo hakea Poliisiammattikorkeaan, mutta ei halunnut.

– Koin, että on sellaisia osa-alueita, joita haluan parantaa, ennen kuin edes yritän, Koivula sanoo. Hän on tullut Raumalta Ilmajoelle tavoitteenaan parantaa valmiuksiaan etenkin äidinkielessä ja liikunnassa.

Valmennusta pääsykokeisiin

Etelä-Pohjanmaan opistolla syksyllä alkanut poliisilinja valmentaa opiskelijoita Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeisiin.

Opinnot sisältävät muun muassa oikeustieteen opintoja ja tutustumista käräjäoikeuden toimintaan. Noin puolet valmennuksesta on liikuntaa, toinen puoli teoreettisempaa opiskelua. Erityisesti painotetaan äidinkielen taitoja ja fyysistä kuntoa.

Vuoden kestävän linjan aikana suoritetaan 25 opintopistettä avoimen yliopiston opintoja, jotka opiskelija voi saada osaksi tutkintoaan, kunhan opiskelupaikka Poliisiammattikorkeakoulussa tai muussa korkeakoulussa on hallussa.

– Meillä on kieli- ja viestintäopintoja, rikosoikeutta ja esitutkintakursseja. Tärkeää on ihmisten kanssa toimeentuleminen ja tietotaito alalta. Se karttuu tutustumalla ammattiin esimerkiksi poliisivierailujen kautta, sanoo vastuuopettaja Katja Saari.

Tiettävästi tässä laajuudessa ei vastaavia valmentavia opintoja ole suomenkielisinä muualla, mutta Kruunupyyssä on tänä syksynä käynnistynyt ruotsinkielinen poliisialan valmennuskoulutus.

Myös verkkovalmennusta on opiskelupaikasta haaveileville tarjolla ja Poliisiammattikorkeakoulun valintakokeeseen voi tutustua itsenäisesti koulun nettisivuilla. (siirryt toiseen palveluun)

Ensimmäistä kertaa järjestettävällä linjalla on 13 opiskelijaa. Heille järjestetään omia "pääsykokeita" pitkin vuotta. Ne noudattelevat Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeita.

Opiskelijoiden ensimmäinen fyysinen testikin on jo tehty. Seuraavan kerran kuntoa testataan tammikuussa.

Poliisilinjan painotuksia ovat äidinkieli ja liikunta. Tässä crossfit-treenit käynnissä vastuuopettaja Katja Saaren johdolla. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Äidinkieli ja liikunta painopisteitä

Poliisiammattikorkeakouluun hakee vuosittain noin 4000 henkilöä. Heistä 400 saa opiskelupaikan.

Poliisiammattikorkeakoulun koulutusjohtaja Petri Alkiora toteaa vuoden poliisilinjalle osallistumisen olevan opiskelijoilta suuri panostus ja osoitus motivaatiosta alalle. Opiskelupaikkaa ammattikorkeassa se ei silti takaa.

– Kyseessä ei ole Poliisiammattikorkeakoulun esikoulu, vaan valmennuskurssi. Opiskelijat ovat siellä omalla "riskillään".

Vaikka hakijoita Poliisiammattikorkeakouluun on nyt hyvin, ovat esimerkiksi Lappi, Itä-Suomi ja Helsinki toivottua heikommin edustettuina. Koska moni palaa valmistumisensa jälkeen kotiseudulle töihin, olisi opiskelijoiden alueellinen kattavuus toivottavaa.

Myös ruotsinkielisten hakijoiden osuus on matala.

– Ruotsinkielinen tutkintokoulutus alkaa 1,5 vuoden välein ja suomenkielinen neljä kertaa vuodessa. Myös meille hakeminen tapahtuu yhteishaun ulkopuolella taajemmin neljästi vuodessa. Moni kaksikielinen hakeutuu varmasti suomenkieliseen koulutukseen, Alkiora sanoo.

Äidinkielen ja liikunnan painottaminen koulutuksessa kuulostaa koulutusjohtajan mukaan oikealta.

– Yleisesti mieshakijoilla on haasteita äidinkielen kanssa ja naisilla fyysisen kunnon kanssa.

Etelä-Pohjanmaan opistolla poliisilinjalla opiskelevien ensimmäinen tentti oli oikeustieteestä perjantaina 13.9.19 Kuva: Mirva Ekman / Yle

"Minusta tulee lainkuuliainen poliisi"

Fanny Mäkiranta hakee poliisilinjan jälkeen jatkamaan opintojaan turvallisuusalalle. Kun Poliisiammattikorkeakouluun hakemisen edellytykset (siirryt toiseen palveluun)täyttyvät, hän aikoo pyrkiä heti toteuttamaan haavettaan.

– On vaativaa olla poliisi, mutta aion panostaa siihen, että pääsen kouluun. Minusta tulee hyvä poliisi, joka voi joskus oikeasti pelastaa jonkun hengen, Mäkiranta sanoo.

Netta Koivulakin aikoo tavoitella unelmaansa kansanopistovuoden jälkeen.

– Näen, että poliisi on ammattina sellainen, että siinä voi kehittää itseään ja se on aina kiinnostanut minua. Minusta tulee lainkuuliainen poliisi ja haluan edistää omalla osaamisellani yhteistä hyvää.

.
.