1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuoret

Nuoria huolettavat ilmastonmuutos ja mielen hyvinvointi: "Meille on kerrottava, mistä ongelmiin saa apua"

Keskisuomalaiset nuoret pääsevät kertomaan arjestaan Opetus- ja kulttuuriministeriön valmisteilla olevaan nuorisotyön ja -politiikan ohjelmaan.

nuoret
Sanni Turpeinen, Niina Saarinen ja Inari Salmelin.
Ammattiopiskelijat Sanni Turpeinen (vas), Inari Salmelin ja Niina Saarinen osallistuivat Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjelmaan liittyvään haastatteluun Äänekoskella.Jaana Polamo / Yle

Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijat kuuntelevat kaikkiaan 500 nuoren elämää ja arkea koskevia asioita. Nuoria haastatellaan muun muassa pohjoisessa Keski-Suomessa, Joutsassa, Jämsässä, Jyväskylässä ja Äänekoskella.

Opiskelijat haastattelivat keskiviikkona nuoria Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistolla Pokella Äänekoskella.

– Haastattelussa tuli paljon kiusaamiseen, päihteisiin ja turvallisuuteen liittyviä mielipiteitä esiin, kertoo Humakin opiskelija Inka Kortelainen Äänekoskelta.

– Mielenterveys, mielen hyvinvointi ja niihin linkittyvät asiat tulivat esiin. Haastattelussa keskusteltiin myös pelaamisesta ja kiusaamisesta sekä ilmastonmuutoksesta, kertoo lisäksi Humakin opiskelija Jyry Soininen Jyväskylästä.

"Nuorille on kerrottava, mistä apua saa"

Nuorille annettiin Äänekoskella haastattelussa teemoja, joista he saivat nostaa esiin mielestään tärkeimmät. Aiheina olivat muun muassa turvallisuus, päihteet, koulutus, ihmisoikeudet ja mielen hyvinvointi.

Äänekoskella haastateltiin neljä eri ryhmää. Yhdessä ryhmässä keskustelua herättivät muun muassa koulutus, turvallisuus ja mielen hyvinvointi.

Mielenterveydestä puhutaan nuorten mielestä avoimesti, mutta vielä tarvittaisiin niin sanottuja matalan kynnyksen palveluja.

– Toivoisin, että matalammalla kynnyksellä haettaisiin apua pienemmistä ongelmista, että ongelmat eivät ehtisi kasvaa suureksi. Jos oppilaitoksissa olisi ihminen, jolle voisi mennä puhumaan asioista heti, kun ne painavat mieltä, sanoo haastattelussa mukana ollut opiskelija Inari Salmelin Pokesta Äänekoskelta.

– Apua on saatavilla tosi hyvin, mutta nuorille pitäisi antaa vielä lisää tietoa siitä, mistä apua saa ja mihin asioihin, lisää myös haastattelussa mukana ollut opiskelija Niina Saarinen Pokesta Äänekoskelta.

Keskisuomalaisten nuorten mielipiteet ja näkemykset luovutetaan tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle syyskuun loppupuolella. Opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisotyön ja -politiikan ohjelma vuosille 2020 - 2023 tulee voimaan ensi vuoden alkupuolella.

Nuoria haastatellaan myös Turussa, Kuopiossa ja pääkaupunkiseudulla.

Lue seuraavaksi