Keijo Kunnari, 17, astelee pian ensimmäistä kertaa yo-kokeeseen: 3 opiskelijaa kertoo, miten koekaudesta selviää hengissä

Tulevana maanantaina alkavat ylioppilaskokeet pyörivät opiskelijoiden sekä opettajien mielessä.

ylioppilaskirjoitukset
Vuoden 2019 abiturienttejä Alppilan lukiosta.
Sasha Silvala / YLE

Helsingin Alppilan lukiossa opiskelevan Keijo Kunnarin, 17, edessä ovat hänen elämänsä ensimmäiset ylioppilaskirjoitukset.

Syksyn koekoitos alkaa maanantaina, jolloin vuorossa ovat lyhyet kielet. Tutkintoon on ilmoittautunut kaikkiaan 39 505 kokelasta.

Kunnari suorittaa tänä syksynä englannin ja psykologian, keväällä vuorossa on isompi urakka.

Hän ei kuitenkaan koe tulevasta koitoksesta sen kummempaa stressiä. Ainakaan vielä.

– Olen kuullut porukalta paljon, että monella olisi kaikenlaisia paineita, mutta vielä kirjoitukset eivät aiheita minulle jännitystä.

Kunnari kuitenkin myöntää, että kokeet pyörivät mielessä päivittäin. Hän ei itse kuitenkaan aijo päntätä enää viimeisenä iltana.

Jo toista kertaa kirjoitussalissa istuvat Vilma Parviainen, 18, ja Jenny Suomalainen, 17, vannovat kunnollisen tankkaamisen ja liikunnan nimeen.

Eväsvertailussa smoothie nousee kärkikastiin: Sitä on helppo hörpätä kirjoittamisen lomassa.

Sekä Parviainen että Suomalainen suorittivat osan kirjoitettavista aineista keväällä ja jatkavat nyt englannin ja terveystiedon parissa.

He molemmat opiskelevat Alppilan lukiossa.

– Kevään kirjoitusten jälkeen nyt ei stressaa enää niin paljon, kun tietää, miten koetilanne etenee, Parviainen sanoo.

Vuoden 2019 abiturienttejä Alppilan lukiosta.
Alppilan lukiossa opiskeleva Keijo Kunnari ei ole vielä täysin varma, mitä odottaa ensimmäiseltä koekerraltaan.Sasha Silvala / YLE

Opiskelijoiden, myös lukiolaisten, uupumuksesta on puhuttu viime aikoina paljon. Ylioppilaskirjoitussali on paikka, jossa pää saattaa tyhjentyä jännityksen takia täysin.

– Lukion ensimmäisellä ja toisella luokalla en tuntenut oikeastaan painetta arvosanoista, mutta nyt kirjoitusten aikana ajatukset jatko-opinnoista ovat mielessä, Suomalainen sanoo.

Jännitys näyttäytyy unohtamisena

Alppilan lukiossa fysiikkaa ja matematiikkaa opettava Markku Lampuoti kertoo, että jotkut opiskelijat ovat saliin mennessään kuin robotteja.

– Välillä näkee sellaisia oppilaita, jotka eivät pysty jännitykseltään kommunikoimaan ollenkaan. Yleensä näissä tilanteissa kysymys on myös sellaisesta mielentilasta, että ylioppilaskokeissa tulisi onnistua kerralla.

Vuoden 2019 abiturienttejä Alppilan lukiosta.
Vilma Parviaiselle (vas.) ja Jenny Suomalaiselle syksyn kirjoitukset eivät aiheuta yhtä kovaa painetta kuin ensimmäisellä koekerralla.Sasha Silvala / YLE

Jos oppilas vaikuttaa ahdistuneelta ennen kokeita, Lampuoti käyttää tilanteessa kahta keinoa: Kannustusta ja huumoria.

– Muistan yhdenkin tilanteen, jossa matematiikassa loistaneen opiskelijan ylioppilaskoe meni täysin penkin alle. Myöhemmin opiskelija kertoi, että oli ikään kuin unohtanut kaiken osaamansa luettuaan kysymykset, hän kertoo.

Lampuoti on työskennellyt opettajana Alppilan lukiossa vuodesta 1996 lähtien.

Hänen mukaansa alisuorittamista ylioppilaskokeissa on ollut aina, eikä tilanteessa ole tapahtunut huomattavaa muutosta.

Alppilan lukion opettaja Markku Lampuoti.
Alppilan lukiossa opettava Markku Lampuoti pyrkii helpottamaan oppilaidensa yo-jännitystä kannustuksella ja huumorilla.Sasha Silvala / YLE

"Miten tästä selviää hengissä?"

Oulun Lyseon lukion apulaisrehtori Päivi Pirilä ei ole törmännyt urallaan tapaukseen, jossa ylioppilaskirjoitukset olisivat menneet stressistä aiheutuneen alisuorittamisen vuoksi penkin alle.

Pirilä opettaa kemiaa ja matematiikkaa.

– Nyt kun on tullut tämä rajaton uusimismahdollisuus, niin toivoisin, ettei ylioppilaskokeita otettaisi liian rennosti. Seuraavalla kerralla ei välttämättä olen sen enempää energiaa opiskella paremmin.

Syksystä 2019 alkaen hyväksyttyjä ylioppilaskokeita saa uusia rajoituksetta.

Tampereen yhteiskoulun lukiossa historiaa ja yhteiskuntaoppia opettava Toni Pohjanoksa kertoo noin viikko sitten teettämästään kyselystä kirjoituksiin valmistautuville opiskelijoille.

"Miten tästä selviää hengissä?" kuului yhden abiturientin kysyvä vastaus.

– Vaikka kysymys olisi kirjoitettu paperiin kuinka humoristisessa mielessä tahansa, oli siinä myös jonkilaista pelkoakin mukana.

Pohjanoksa antaa ensi viikolla alkaviin kirjoituksiin valmistautuville yhden neuvon: viimeisenä iltana ei kannata päntätä.

– Mukavat vaatteet, hyvät eväät ja kokeessa käytettävän tietokoneen testaus ovat pikkurutiineja, joilla saadaan jo onnistumisen tunteita. Näin olo myös helpottuu koetilanteessa.

Lue lisää:

Oona Pietilä suunnittelee paluuta koesaliin, vaikka todistuksessa on jo neljä eximiaa – Miksi ylioppilaskokeita uusitaan yhä enemmän?

Rehtorin 5 yksinkertaista vinkkiä, kuinka toimia yo-kokeessa: Käy vessassa vaikka ei olisi hätä