Hyppää sisältöön

Kohutusta Mun Oulusta ei olekaan vielä lainvoimaista päätöstä – nuijitaan läpi myöhemmin kaupunginvaltuustossa

Kaupunginjohtaja pahoittelee väärää käsitystä siitä, että päätös verkkomedian perustamisesta olisi jo tehty.

Kaupunginhallitus on Mun Oulun perustamisen takana, joten käytännössä lehden perustaminen olisi menossa läpi valtuustossakin. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Kohutun verkkolehti Mun Oulun perustamisesta helmikuussa ei ole olemassa lainvoimaista päätöstä, vaikka ainakin Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala on Kalevassa niin kertonut (siirryt toiseen palveluun).

Oulun kaupunginvaltuusto päättää asian käsitellessään tulevaa talousarviota joulukuussa.

– Kyse on siitä, että talousarvioesityksessä tehdyt esitykset ovat esityksiä niin pitkään, kun ne on hyväksytty, kaupungin konsernipalvelut -yksikön johtaja Ari Heikkinen sanoo.

Päivi Laajala pahoittelee Kalevan haastattelussa antamaansa väärää mielikuvaa.

– Olen saattanut käyttää vahingossa viranhaltijapäätös-sanaa, kun tarkoituksena on ollut kertoa viranhaltijan tekemästä valmistelusta.

Laajalan mukaan viranhaltijat tekevät kirjallisia päätöksiä vain harvoin.

Ari Heikkinenkin sanoo, että päätösasiasta kerrottaessa viestinnässä on selvästi tapahtunut sekaannus. Virkamiehet – kuten kaupunginjohtaja ja viestintäjohtaja – ovat kuitenkin olleet Heikkisen mukaan tietoisia valmistelun vaiheista kesästä lähtien.

– Kyse on nimenomaan siitä, että kaupunginjohtaja on hyväksynyt tämän valmistelun ja tästä eteenpäin mennään toimielinpäätösten pohjalta.

Laajala: Tulossa samankaltainen julkaisu, kuin paperinen Oulu-postikin

Käytännössä Mun Oulu näyttää etenevän, sillä Oulun kaupunginhallitus vaikuttaa olevan painettua lehteä osin korvaavan verkkomedian takana.

Kaupunginvaltuuston voi olla vaikea muuttaa pitkälle valmisteltua esitystä, kun viestinnän budjetti pysyy ennallaan uudistuksen vuoksi. Talousarvioasioita ei yleensä oteta valmisteluun uudelleen.

Tosin esimerkiksi siinä tapauksessa, jos kaupunginhallitus kuitenkin esittäisi Mun Oulun perustamatta jättämistä, asia ei välttämättä etenisi.

Viestintäjohtaja Mikko Salmen suunnitelmana on pienentää Oulu-postin painosmäärä rutkasti ja suunnata siitä vapautuvat eurot nimenomaan Mun Oulun kehittämiseen.

Sekä Päivi Laajala että Ari Heikkinen kertovat, että kaupungin lakiasiantuntijat ovat miettineet julkaisun suhdetta kuntalakiin. Laissa määrätään muun muassa kunnan velvoitteista antaa asukkailleen tietoa. Ongelmia ei ole asiantuntijoiden mukaan ilmennyt.

Mikko Salmi kertoi aiemmin Ylelle, ettei Mun Oulu aio hakea Julkisen sanan neuvoston jäsenyyttä.

Lue lisää: