Hyppää sisältöön

Muovinlajittelusta tuttu tekniikka mullistamassa tekstiilikierrätyksen – Uuden teknologian laitos syntymässä Turkuun

Tavoitteena on, että Suomessa kierrätettäisiin kaiken kotimaisen poistotekstiilin lisäksi myös ulkomaista materiaalia.

Lounais-Suomen Jätehuollolle toimitettua hyväkuntoista poistotekstiiliä. Arkistokuva. Kuva: Petra Ristola / Yle

Tekstiilien kierrätysmahdollisuudet ovat pian pidemmällä kuin koskaan ennen uuden infrapunaan perustuvan tunnistusteknologian avulla.

Vuosia aktiivisena toimijana tekstiilien kierrättämisessä toiminut Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on kehittänyt poistotekstiilien lajitteluun soveltuvaa teknologiaa yhteistyössä Lahden ammattikorkeakoulun (LAMK) ja laitetoimittaja Spectral Enginen kanssa.

– Infrapunatunnistukseen perustuva tunnistusteknologia on tuttua esimerkiksi muovipakkausten lajittelussa, mutta uutta tekstiilien kierrätyksessä, kertoo teknologiaa kehittämässä ollut LSJH:n projekti-insinööri Jaakko Zitting tiedotteessa.

Infrapunatunnistin on kämmenen kokoinen. Kankaan materiaalin tunnistamisen jälkeen, se etsii pilvessä olevasta tietokannasta oikean kangaslaadun ja esittää kankaan tiedot älypuhelimen näytöllä. Kuva: Dani Branthin / Yle

LSJH valmistelee tekstiilien kiertotaloutta vauhdittavaa pilot-vaiheen jalostuslaitosta. Tavoitteena on aikaansaada laitos, joka pystyy käsittelemään koko Suomen poistotekstiilit sekä vastaanottamaan poistotekstiiliä myös ulkomailta.

Tekstiilien luotettava tunnistus tärkeää

Tähän asti sekä Suomessa että muualla Euroopassa poistotekstiilien lajittelua on tehty käsityönä, jolloin materiaalin tunnistus on tapahtunut pesulappujen avulla. Pesulappu voi kuitenkin olla epätarkka tai puuttua tekstiilistä kokonaan. Se on ongelma, koska kierrätyskuidusta uusia tuotteita valmistavalla teollisuudella täytyy olla varmuus siitä, mitä käytettävä raaka-aine sisältää.

Nyt kehitettävällä optisella tunnistusteknologialla tekstiilien sisältämien kuitumateriaalien tunnistusvarmuus paranee ja kuitutuotteista saadaan laadukkaita, kerrotaan LSJH:n tiedotteessa.

Tunnistusteknologia otetaan käyttöön syksyn aikana LSJH:n poistotekstiilien lajittelussa. Erilaiset kuidut päätyvät erilaisiin tuotteisiin. Laadukkaimmat kuidut voivat kelvata esimerkiksi langan ja uusien vaatteiden valmistukseen. Kierrätyskuidusta voidaan tehdä myös esimerkiksi komposiittituotteita tai eristemateriaalia.

Tavoitteena on edetä käsikäyttöisestä tunnistuksesta kohti automatisoitua tunnistuslinjastoa, jonka avulla pystytään käsittelemään suuriakin poistotekstiilivirtoja.

Lounais-Suomen jätehuollon poistotekstiilihallissa on vielä käsityö käytössä. Kuva: Dani Branthin / Yle

Yritysten rooli tärkeä

Kuitujen kerääminen ja jalostaminen on turhaa, jos kierrätyskuidulle ei löydy riittävästi sitä tuotteissaan käyttäviä yrityksiä.

– Tekstiilien kierrätys on mahdollista vain, jos koko tekstiilien arvoketju saadaan kiertotalouden mukaiseksi, eli kuidusta tehdään aidosti uusia tuotteita markkinoille. Ensiarvoisen tärkeää on siis löytää mukaan yritykset, jotka haluavat lähteä kehittämään uusia tuotteita kierrätyskuitua hyödyntäen, muistuttaa LSJH:n kiertotalousasiantuntija ja hankkeen vetäjä Sini Ilmonen.

Rahoitusta jalostuslaitoksen kehittämiseen saadaan Suomen kuntien jätelaitoksilta ja työ- ja elinkeinoministeriöltä. Business Finland on myöntänyt pilot-laitokselle investointitukea 1,5 miljoonaa euroa.

Lue lisää:

.
.