Metsäpalot nostattavat riitaa Indonesian ja Malesian välille – Suunnitelmissa keinotekoinen sade

Malesiassa asukkaille on jaettu puoli miljoonaa hengityssuojainta.

metsäpalot
Savu nousee palavasta metsästä Indonesian Kalimantanissa.
Savu nousee palavasta turvesuometsästä Indonesian Kalimantanissa.Ario Tanoto / EPA

Kaakkois-Aasiassa maastopalot riehuvat valtavalla voimalla. Palot ovat jokavuotinen ongelma, sillä maanviljelijät raivaavat tulen avulla viljelysmaitaan.

Tämä vuonna paloista syntyy poikkeuksellisen paljon laajalle levittäytyvää savua, sillä vuosi on ollut vähäsateinen.

Vallitsevat tuulet tuovat savun erityisesti Malesiaan, Malakan niemimaalle, missä sijaitsee muun muassa pääkaupunki Kuala Lumpur.

Malesiassa asukkaat kärsivät suuresti paksusta savusta. Kymmeniä kouluja on jouduttu sulkemaan ilmansaastepitoisuuden nousta liian korkeaksi. Sarawakin alueelle Borneon saarelle on lähetetty puoli miljoonaa hengityssuojainta.

Poliitikkojen sanailua

Savu nostattaa kiistaa naapurimaiden välille. Malesian presidentti Mahathir Mohamedin kerrotaan aikovan lähettää Indonesian presidentille Joko Widodolle kirjeen, jossa vaaditaan tilanteen korjaamista.

Indonesian ympäristöministeri Siti Nurbaya Bakar vastaa, ettei Malesia ole vaatimuksessaan puolueeton. Bakarin mukaan paloja on myös Malesian puolella ja monet Indonesiassa palavista maatiloista on malesialaisten omistuksessa.

Tähän vastasi Malesian ympäristöministeri Yeo Bee Yin, joka luki Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön ASEANin tilastoja. Niiden mukaan Indonesian alueilla Borneolla on 474 palavaa kohdetta ja Sumatralla 387. Malesian alueella vain seitsemän.

Bakar painotti, ettei hän halua mitään sanailua, vaan palojen sammuttamista.

Tukahduttava savu saa ihmiset epätoivoisiin tekoihin. Kuala Lumpuria ympäröivän Selangorin osavaltion hallinto aikoo yrittää keinotekoisen sateen aikaansaamista hillitsemään paloja ja savunmuodostusta, kertoo Singaporessa ilmestyvä The Straits Times (siirryt toiseen palveluun).

Indonesia on lähettänyt satoja palomiehiä ja useita helikoptereita sammuttamaan paloja. Työt monilla viljelmillä on myös kielletty laittomien palojen takia.

Savu haittaa tietysti myös indonesialaisia. Sumatralla Pekanbarun kaupungissa noin tuhat ihmistä kokoontui torille rukoilemaan sadetta.

– Tämä on ollut todella paha koko kuukauden ajan. En pysty hengittämään ilman suojainta. Eräät naapurini ovat sairastuneet pahasti, sanoi 57-vuotias eläkkeellä olevan entinen virkamies Rahmad uutistoimisto AFP:lle.

– Savo haittaa minua todella paljon. En voi hengittää tai tehdä ulkosalla asioita, niinkuin normaalisti tekisin, sanoi yskivä ja vetistäviä silmiään pyyhkivä opettaja Yulinar AFP:lle.

Myös ulkovallat ovat huolissaan Kaakkois-Aasian paloista, sillä ne aiheuttavat savuongelman lisäksi hiilidioksidipäästöjä ja heikentävät jo nyt ongelmissa olevaa paikallista luontoa.

Amazonian sademetsää tuhoutunut tänä vuonna ennätystahtiin – metsäpalojen määrä on vähentynyt syyskuun alussa

Lähteet: AFP, Reuters