Hovioikeus kovensi 22-vuotiaan miehen tuomiota: Oulun Tuirassa tapahtunut raiskaus katsottiin törkeäksi

Uhri oli teon tapahtuman aikana 14-vuotias. Tekijä ja uhri eivät tunteneet ennestään tosiaan.

Oulun seksuaalirikokset
Ulkomaalaistaustainen tuomittu mies ja tulkki.
Tuomittu Abdullhadi Barhum on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.Timo Nykyri / Yle

Rovaniemen hovioikeus on koventanut 22-vuotiaan Abdullhadi Barhumin saamaa tuomiota törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksesta.

Tuomio piteni hovissa aikaisemmin maaliskuussa Oulun käräjäoikeuden antamasta kahden vuoden ja kuuden kuukauden mittaisesta vankeusrangaistuksesta kolmeen vuoteen, sillä hovioikeus katsoi miehen syyllistyneen törkeään raiskaukseen.

Rikokset tapahtuivat Oulun Tuirassa viime marraskuussa. Uhri oli teon tapahtuman aikana 14-vuotias. Tekijä ja uhri eivät tunteneet ennestään tosiaan.

Tuomittu tapasi uhrin somessa

Käräjäoikeuden tuomion mukaan uhri oli pyytänyt sosiaalisen median sovelluksessa Snapchatissa jotakuta hakemaan hänelle savukkeita.

Barhum oli vastannut tytön pyyntöön ja hakenut hänelle myöhemmin myös alkoholia. Käräjäoikeuden mukaan mies tiesi, että uhri on 14-vuotias, sillä tyttö oli kertonut ikänsä tälle. Mies tapasi tytön kaksi kertaa ja raiskaus tapahtui toisella kerralla. Käräjäoikeuden maaliskuisen tuomion mukaan raiskaus ei kuitenkaan ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Käräjäoikeus katsoi, että tuomiota ankaroittava peruste olisi ollut uhrin nuori ikä, mutta tytölle ei sen mukaan aiheutettu esimerkiksi vakavaa ruumiinvammaa tai mielenterveyden häiriötä.

Syyttäjä oli tuomiosta eri mieltä ja vaati pian tuomion julistamisen jälkeen raiskaus-rikosnimikkeen muuttamista törkeäksi raiskaukseksi hovissa.

Barhum on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin, hänen mukaansa sukupuoliyhteys tapahtui yhteisymmärryksessä. Hänen mukaansa uhri oli väittänyt olevansa 17-vuotias.