1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viljavalmisteet

Kainuulainen talkkuna katoamassa? Ihmiset hamstrasivat talkkunaa Nälkämaan markkinoilta koko vuoden tarpeiksi

Kainuulaisen talkkunan säännöllinen valmistus loppui viime keväänä, eikä sitä ole sen jälkeen löytynyt kaupoista.

viljavalmisteet
kainuun talkkunapussit
Kainuun talkkunaa on tällä hetkellä myynnissä ainoastaan Nälkämaan markkinoilla.Arto Loukasmäki / Yle

Kainuulainen talkkuna uhkaa hävitä. Sotkamolaisen Matti Arffmanin suku on valmistanut kainuulaista talkkunaa ohrasta sota-ajoista lähtien. Myyntiin sitä valmisti aluksi hänen isänsä, ja Arffman jatkoi perinnettä 1980-luvulta lähtien.

Viime keväänä Arffman lopetti talkkunan jatkuvan valmistuksen, eikä Kainuun talkkunaa ole sen jälkeen löytynyt kauppojen hyllyiltä.

– Ikä tuli vastaan, eikä omasta perheestä löydy jatkajaa. Pitää etsiä talven myötä, jos joku haluaisi jatkaa meidän talkkunan valmistusta, Arffman kertoo.

Nälkämaan markkinoilla Kajaanissa Arffmanin myyntipöydän luona kävi perjantaina kuhina.

– Päivän aikana on myyty talkkunaa 400 kiloa. Muutamat ovat ostaneet talkkunaa ihan selvästi koko vuoden tarpeeseen, Arffman kertoo.

Arffmanin mukaan Kainuun talkkuna eroaa muista talkkunoista ainakin käyttötarkoituksensa puolesta. Usein talkkunaa käytetään viilin tai piimän seassa, mutta Kainuun talkkunasta keitetään puuroa.

– En tiedä, onko se muita parempi, mutta se on omanlaistansa. Talkkuna tehdään pelkästä ohrasta, siihen lisätä mitään. Ohra keitetään, paahdetaan ja pakataan, siinä se on, Arffman kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi