Hyppää sisältöön

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski: "On virhe tulkita strategiaa niin, että haluaisimme pitää kiinni peliongelmaisista"

Toimitusjohtaja itse pelaa Veikkauksen pelejä 50-80 eurolla kuussa.

Veikkauksen toimitusjohtaja: "Veikkaus on onnistunut pelihaittojen ehkäisyssä"
Veikkauksen toimitusjohtaja: "Veikkaus on onnistunut pelihaittojen ehkäisyssä"

Veikkaus on ollut kesästä asti voimakkaan kritiikin kohteena. Syyskuun alussa yhtiö esitti ohjelmansa pelihaittojen ehkäisyyn. Suunnitelmaan kuuluu muun muassa vähentää Suomesta 3000 peliautomaattia.

Jäljelle jääviin tulee pakollinen tunnistautuminen vuoteen 2022 mennessä.

Sannikka&Ukkola -ohjelmassa vieraillut Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski uskoo, että toimet auttavat.

– Olen ollut pitkään tällä alalla ja tehokkain väline, minkä peliyhtiö voi tarjota on pakollinen tunnistautuminen, joka sisältää myös mahdollisuuden rajata itseltään kaikki pelaaminen kaikissa välineissä.

Laki velvoittaa Veikkausta ehkäisemään pelihaittoja. Sarekosken mukaan Veikkauksen osuus pelihaitoista on jo viime vuosina laskenut samalla kun ulkomaisten yhtiöiden osuus haitoista on noussut.

– Siinä mielessä uusi Veikkaus on olemassaolonsa aikana toteuttanut lakia.

Puolet Veikkauksen voitoista tulee kuitenkin edelleen noin viideltä prosentilta pelaajista, joista osa on peliongelmaisia. Yhtiön strategiassa jopa lukee, että “pidä kiinni näistä pelaajista”.

Sarekosken mukaan on virhe tulkita lause niin, että se tarkoittaisi juuri peliongelmaisista kiinni pitämistä.

– Meidän tavoitteemme ei ole kasvattaa suurten pelaajien määrää. Netissä meillä on jo viranomaisen toimesta asetettu maksimikuukausiraja. Ja suurin osa meidän pelaajista on asettanut itselleen noin sadan euron kuukausirajan.

"Johdon palkkiot eivät yhtiön asia"

Veikkaus käyttää vuosittain lakisääteisiin pelihaittojen ehkäisyyn reilut kaksi miljoonaa euroa. Saman verran kuluu Veikkauksen johdon palkkoihin ja palkkioihin.

Siihen, onko tämä suhdeluku oikea, Sarekoski ei halunnut haastattelussa ottaa kantaa.

– Jos sitä suhdelukua halutaan muuttaa, se on yhteiskunnallinen päätös, ei yhtiön käsissä.

Kohun seurauksena Veikkaus on ilmoittanut lisäävänsä johdon palkitsemisjärjestelmään vastuullisuusmittarin: jos pelihaittojen määrä kasvaa, bonukset vähenevät.

– Johtoa ei palkita vastuuttomuudesta, vaan lähtökohta on se, että toiminta oli vastuullista. Jos toiminta ei ole vastuullista, myöskään palkitsemiset ei toteudu.

Vaikka kritiikki Veikkausta kohtaan on ollut viime viikkoina kovaa, Sarekoski ei ole ajatellut väistyvänsä yhtiön johdosta.

– Olen keskittynyt töiden tekemiseen.

Katso Olli Sarekosken koko haastattelu Sannikka&Ukkola -ohjelmassa:

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski
.
.