Kiveksien lämpötila, vompatin kakka ja viisivuotiaan kuolan määrä toivat huumori-Nobeleita

Palkitut saivat pystin ja kymmenen biljoonaa Zimbabwen dollaria.

tiede
Ig Nobelien jakaminen ei ole haudanvakava tilaisuus.
Ig Nobelien jakaminen ei ole haudanvakava tilaisuus.C.J. Gunther / EPA

Tiedättekö, että ranskalaisten postinkantajien ja bussikuskien vasen kives on oikeaa lämpimämpi? Monet eivät tiedä, mutta tohtorit Roger Mieusset ja Bourras Bengoudifa tietävät. He ovat nimittäin tehneet asiasta tieteellisen tutkimuksen, joka toi heille perjantain vastaisena yönä huumori-Nobelin eli Harvardin yliopiston myöntämän vuotuisen Ig Nobelin.

Palkinnon nimi on sananväännös englannin kielen alhaista tarkoittavasta sanasta ignoble. Palkintoja on jaettu Harvardissa jo liki kolme vuosikymmentä.

Palkintokannun lisäksi voittajat saavat myös rahaa: peräti kymmenen biljoonaa Zimbabwen dollaria. Kovin suuria ostoksia palkinnolla ei silti voi tehdä, koska valtoimenaan laukkaavan inflaation vuoksi summa on liki arvoton.

Mieusset ja Bengoudifa eivät toki olleet ainoat palkitut. Muun muassa iranilainen Iman Farahbakhsh vei pystin kotiin patentoidusta vempeleestään, joka vaihtaa vaipat. Patricia Yang ja David Hu palkittiin tutkimuksestaan, josta jokaiselle selviää, miksi vompatin kakka on kuution muotoinen.

Japanilainen Shigeru Watanabe taas toi jo 1990-luvun puolivälissä tutkimuksellaan tietoisuuteemme, että viisivuotias lapsi tuottaa noin puoli litraa kuolaa joka päivä. Huumori-Nobelin Watanabe sai käsittämättömästi vasta nyt.

Oikeiden Nobelien saajien tavoin myös huumori-Nobelin saajat pitävät kiitospuheen. Sen mitta on rajoitettu minuuttiin. Jos aika ylittyy, kahdeksanvuotias tyttö alkaa hokea: "Ole hyvä ja lopeta, minua kyllästyttää".

Päätössanat seremoniassa lausunut toimittaja Marc Abrahams onnitteli voittajia huumori-Nobelin henkeen sopivasti.

– Jos ette voittanut Nobelia tänään, ja varsinkin jos voititte, parempaa onnea ensi kerralla.