Pariisissa metroliikenne lamaantui lähes täysin – suurin liikennelakko vuosikymmeneen

Metrotyöntekijät vastustavat presidentti Emmanuel Macronin aikeita uudistaa eläkejärjestelmää ja heikentää etuja.

Ranska
Metroaseman kulkuportit suljettuina Pariisissa.
Pariisin 16 metrolinjasta suljettiin kymmenen kokonaan.Ian Langdson / EPA

Pariisissa metrotyöntekijöiden työnseisaus aiheutti liikennekaaokseen perjantaina. Kaupungin 16 metrolinjasta suljettiin kymmenen kokonaan. Myös muilla linjoilla on ollut häiriöitä.

Tieliikenne mateli ja ruuhkautui etenkin aamun työmatkatunteina. Viranomaisten mukaan kaupunkiin muodostui yhteensä lähes 300 kilometriä autoletkoja.

Häiriöitä oli myös bussi- ja raitiovaunuliikenteessä.

Tuhannet ihmiset yrittivät löytää vaihtoehtoisia tapoja päästä töihin. Moni taittoi työmatkansa polkupyörällä, sähköpotkulaudalla, rullalautaillen tai kävellen, tai jäi kokonaan kotiin.

Eläkeikä uhkaa nousta

Metron työntekijät vastustavat presidentti Emmanuel Macronin aikeita yhtenäistää eläkejärjestelmää. Uudistus nostaisi huomattavasti metrotyöntekijöiden eläkeikää. Se heikentäisi myös laajemmin julkisen sektorin palveluksessa olevien eläke-etuja.

Perjantaita kuvattiin rajuimmaksi metrolakoksi sitten vuoden 2007, jolloin presidentti Nicolas Sarkozy ajoi toisia eläkeuudistuksia.

Metroa liikennöivän RATP:n mukaan kaaoksesta odotettiin vielä pahempaa kuin se oli.

RATP tarjosi liikenneruuhkan helpottamiseksi ilmaisia, enintään puolen tunnin ajoja Cityscoot-yrityksen verkoston sähköskoottereilla.

Ranskan pääministeri Édouard Philippe lupasi torstaina kuunnella ammattiliittoja.

Uudistus kannustaa työskentelemään pidempään

Metrotyöntekijöiden varhaisella eläköitymismahdollisuudella on tähän asti kompensoitu maan alla työskentelyn rankkuutta. Metrotyöntekijöiden keskimääräinen eläköitymisikä oli vuonna 2017 hieman alle 56 vuotta. Tavanomainen eläköitymisikä Ranskassa on 63 vuotta.

Ranskan kymmeniä eläkekäytäntöjä yhtenäistävän uudistuksen myötä ranskalaiset voisivat yhä jäädä halutessaan eläkkeelle jo 62-vuotiaina, kuten nyt, mutta täyttä eläkettä ei vielä silloin saisi.

Uudistus yrittääkin kannustaa ranskalaisia työskentelemään pidempään. Täyttä eläkettä alkaisi saada vasta 64-vuotiaana.

Eläkeuudistuksen vastustus saa jatkoa maanantaina, jolloin muun muassa lakimiehet, lentäjät, lentokenttätyöntekijät ja sairaanhoitajat ovat luvanneet lakkoilla uudistuksen vuoksi.

Lähteet: AP, Reuters, AFP, STT