Herätys: Uusi hakukone ennakoi lääkepulaa, valtio havahtui kyläkauppojen katoamiseen, Yle vieraili satojen miljoonien kannabistehtaassa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Yhdysvalloissa saatiin päätökseen ensimmäinen siviilioikeudenkäynti, joissa yritetään saada lääkeyhtiöitä vastuuseen Yhdysvaltojen opioidikriisistä.
Uuden lääkehaun pitäisi tulla käyttöön vuodenvaihteessa.AFP / Lehtikuva

Uudesta hakukoneesta helpotusta lääkepulan aiheuttamaan lääkkeiden vaihtorumbaan

Pula joistakin lääkkeistä jatkuu, eikä todellista korjausta ole luvassa. Ongelman hoitamiseen on tulossa kuitenkin pientä helpotusta, kun lääkealan valvojan Fimean uusi lääkehaku valmistuu. Siitä lääkäri voi jo lääkettä määrätessään tarkistaa, että sitä on saatavilla. Lääkehaku pitäisi saada käyttöön vuodenvaihteessa.

Rilluttelupäivästä haaveileva kyläkauppias on vapaalla vain kerran kuussa

Kyläkauppa Piimätien puoti Ylitornion Lohijärvellä ja kauppias Anne Salonen.
Kyläkauppa Piimätien puoti Ylitornion Lohijärvellä ja kauppias Anne Salonen.Kimmo Hiltula / Yle

Kyläkauppojen määrä laskee kymmenillä joka vuosi ja niitä on koko maassa jäljellä enää parisataa. Valtio on nyt havahtunut kyläkauppojen tärkeyteen maaseudulla ja avannut mahdollisuuden hakea taloudellista tukea toimintaan. Kyläkaupat ovat nykyään monipuolisia palvelukeskuksia.

Pilven laillistaminen Kanadassa pelasti kituvan pikkukaupungin – Yle vieraili massiivisessa tehtaassa

Smiths Falls, Ontario, Canada. July 23, 2019. Canopy Growth Corporation kasvattaa kannabista ja tekee kannabistuotteita Tweed-brandille. Tehdas on entinen Hersheys-suklaatehdas, joka lopetti toimintansa vuosia sitten.
Canopy Growth Corporation kasvattaa kannabista ja tekee kannabistuotteita Tweed-brandille. Tehdas on entinen Hersheys-suklaatehdas, joka lopetti toimintansa vuosia sitten. Nina Svahn / Yle

Kannabistehtaasta on tullut kanadalaisen Smiths Fallsin pikkukaupungin suurin työnantaja. Viisi vuotta sitten yhtiön leivissä työskenteli viisi ihmistä, nyt 1 300. Kaupungin johto luonnehtii tehdasta entiselle muuttotappiopaikkakunnalle taivaanlahjaksi. Kannabisteollisuuden kasvua on siivittänyt Kanadan päätös laillistaa aikuisille myös kannabiksen viihdekäyttö viime vuoden lokakuussa. Yle vieraili satojen miljoonien arvoisessa kannabistehtaassa.

Tapaa pääministeri Antti Rinne tänään työhuoneellaan

Antti Rinne
Pääministeri Antti Rinne (sd.) osallistuu avointen ovien päivään Valtioneuvoston linnassa.Pekka Tynell / Yle

Suomen satavuotiasta hallitusmuotoa juhlitaan tänään avoimin ovin Valtioneuvoston linnassa ja Säätytalossa. Ovet ovat avoinna kello 10–15. Samaan aikaan Kauppatorilla tarjotaan torikahvit. Myös pääministeri Antti Rinne (sd.) osallistuu avoimien ovien päivään ja on yleisön tavattavissa työpaikallaan Valtioneuvoston linnassa osan päivästä.

Syksy saapuu rytinällä

Lauantain sääkartta.
Yle Sää

Tänä viikonloppuna Suomen sää ottaa suunnan kohti syksyä. Sadekuuroja ja sateita liikkuu maan keski- ja pohjoisosissa itään. Lauantai on viikonlopun päivistä poutaisempi. Maan etelä- ja keskiosissa aurinkokin voi kurkistaa. Nyt myös yöt alkavat kylmetä. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.