Terveysviranomaiset selvittävät närästyslääke Zantacin turvallisuutta – Testeissä löytyi pieniä määriä mahdollisesti syöpää aiheuttavaa ainetta

Lääkkeet pysyvät toistaiseksi markkinoilla. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston mukaan välitöntä vaaraa potilaiden terveydelle ei ole.

Kuva: AOP

Yhdysvaltain ja Euroopan terveysviranomaiset tutkivat närästyslääke Zantacin ja sen rinnakkaisvalmisteiden turvallisuutta. Viranomaiset ilmoittivat perjantaina tekevänsä lisäselvityksiä eräistä lääkevalmisteista löydetystä aineesta, joka saattaa aiheuttaa syöpää.

Välitöntä vaaraa terveydelle ei kuitenkaan ole, koska löydetyt pitoisuudet ovat olleet pieniä, Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n tiedottaja totesi New York Times -lehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

Toistaiseksi valmisteita ei myöskään vedetä markkinoilta.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA kertoi perjantaina (siirryt toiseen palveluun), että närästyslääkkeistä otetuista näytteistä on löydetty haitalliseksi tiedettyä ainetta, nitrosamiineihin kuuluvaa NDMA:ta.

Nitrosamiinit ovat lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan luokiteltu eläinkokeissa mahdollisesti ihmiselle syöpää aiheuttaviksi aineiksi eli karsinogeeneiksi.

Viime vuonna ainetta löydettiin myös niin kutsutuista sartaani-ryhmän verenpainelääkkeistä. Tuolloin viranomaiset päätyivät löydöksen jälkeen vetämään valmisteita markkinoilta.

Myös Euroopassa lisäselvityksiä

Viranomaiset saivat tietää Zantaciin liittyvistä löydöksistä yhdysvaltalaiselta verkkoapteekkiketjulta, joka testaa myymiään lääkkeitä.

Ranskalaisen lääkeyhtiön Sanofin Zantac ja sen rinnakkaislääkkeet ovat yleisiä närästyslääkkeitä, joita on saatavilla eri vahvuuksilla reseptillä ja ilman. Lääkkeiden vaikuttava aine on ranitidiini.

FDA:n tiedottajan Jeremy Kahnin mukaan virasto testasi joukon ranitidiinipohjaisia närästyslääkkeitä ja kaikissa niissä oli pieniä pitoisuuksia NDMA:ta. FDA:n mukaan ongelman laajuus on yhä epäselvää.

Virasto kuitenkin suositteli ranitidiinilääkkeiden reseptivapaata versiota käyttäviä potilaita harkitsemaan siirtymistä toiseen lääkkeeseen. Reseptilääkkeenkäyttäjiä FDA kehotti keskustelemaan lääkärinsä kanssa.

Myös Euroopan lääkevirasto tekee lisäselvityksiä (siirryt toiseen palveluun) asiasta. Virasto ilmoitti selvittävänsä, kuinka nitrosamiinien aiheuttamia epäpuhtauksia lääkkeissä voidaan välttää. Se aikoo arvioida ranitidiinia sisältävät valmisteet.

Suomesta lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoo osallistuvansa (siirryt toiseen palveluun) asian selvittelyyn yhdessä muiden Euroopan lääkeviranomaisten kanssa.

Vahingollista suurina määrinä

NDMA voi viranomaisten mukaan olla vahingollista suurina määrinä. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston mukaan ainetta löytyy pieniä määriä myös tavanomaisista ruoka-aineista.

FDA kertoi, että sen alustavissa kokeissa lääkevalmisteista löytämät määrät eivät olleet sanottavasti suurempia kuin esimerkiksi ruoka-aineista löydettävät.