Nuori nainen loukkaantui vakavasti Etelä-Ruotsin Lundissa yöllä sattuneessa räjähdyksessä – poliisi epäilee iskun olleen tahallinen

Räjähdys sattui kerrostalossa Lundin keskustassa.

Pommit ja räjähdykset
Lund Ruotsin kartalla.
Yle Uutisgrafiikka

Nuori nainen on loukkaantunut vakavasti aamuyöllä Lundissa Etelä-Ruotsissa sattuneessa räjähdyksessä, kertoo paikallinen poliisi.

Räjähdys tapahtui Lundin keskustassa puoli kolmen jälkeen yöllä. Poliisin mukaan nainen oli ohikulkumatkalla kun räjähdys sattui. Hänet löydettiin loukkaantuneena räjähdyspaikalta ja kuljetettiin sairaalahoitoon.

Poliisin edustaja Evelina Olsson kertoo uutistoimisto AFP:lle, että nainen ei ole hengenvaarassa, vaikka vammat ovat vakavat.

Räjähdykseen uskotaan liittyvän tahallisuutta.

Räjähdys tapahtui Lundin keskustassa sijaitsevassa kerrostalossa. Aftonbladetin mukaan (siirryt toiseen palveluun)kyseessä on kolmikerroksinen talo, jonka alakerrassa on liiketiloja ja yläkerrassa asuntoja.

Pahimmat vauriot kärsi ruokakauppa, jonka oven ja ikkunoiden lasit rikkoutuivat voimakkaassa räjähdyksessä. Poliisin mukaan räjähdys vaurioitti ikkunoita sadan metrin säteellä.

Poliisi: Ruokakauppa iskun kohteena

Poliisi arvioi, että isku on ollut tahallinen ja kohdistunut nimenomaan ruokakauppaan. Tietoa iskun tekijöistä ei ollut vielä lauantaina iltapäivällä.

– Minulla ei ole aavistustakaan, kuka tämän teki ja miksi. Kukaan ei ole uhannut minua. Jos joku haluaisi minulle pahaa, olisivat he tulleet kotiini, eivätkä iskeneet kauppaan, sanoi kaupan omistaja Expressenille. (siirryt toiseen palveluun)

Poliisin pommiryhmä teki tutkimuksia paikalla. Poliisi tutkii tapahtumaa tuhotyönä ja törkeänä vammantuottamuksena.

AFP:n mukaan räjähteiden käyttö rikoksissa on lisääntynyt Ruotsissa viime aikoina. Tämän vuoden puoliväliin mennessä oli tullut ilmi yhteensä 120 rikostapausta, joihin liittyi räjähteitä. Vuotta aiemmin vastaavana ajanjaksona lukema oli 83. Tiedot perustuvat Dagens Nyheterin julkaisemiin tilastoihin.

Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg kertoi lauantaina, että maan hallitus haluaa kovempia rangaistuksia räjähteiden salakuljetukselle ja hallussapidolle.

Lundissa asuu noin 90 000 ihmistä. Lundin yliopisto on yksi maan vanhimpia ja suurimpia yliopistoja, ja siellä opiskelee yhteensä noin 40 000 opiskelijaa.

Lähteet: STT, AFP