1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saudi-Arabiassa drooni-iskuja merkittävän öljy-yhtiön tuotantolaitoksiin – Uutistoimistot: Öljyntuotannossa häiriöitä

Iskujen aiheuttamien tuhojen laajuus on vielä epäselvä. Al Jazeeran mukaan ne tulevat vaikuttamaan öljyntuotantoon maailmanlaajuisesti

Ulkomaat
Katso video: Saudi-Arabian öljynjalostamoon iskettiin varhain lauantaina
Katso video: Saudi-Arabian öljynjalostamoon iskettiin varhain lauantaina

Saudi-Arabian tärkeisiin öljykohteisiin on tehty kaksi drooni-iskua. Uutistoimistojen mukaan huthikapinalliset ilmoittavat tehneensä iskut.

Saudi-Arabian öljyntuotannossa ja viennissä on häiriöitä, useat Saudi-Arabian öljyntuotantoa lähellä olevat lähteet kertoivat uutistoimistoille.

Uutistoimisto Reutersin ja Bloombergin lähteiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Saudi-Arabia on joutunut leikkaamaan öljyntuotantoaan noin puoleen normaalista päivätuotantomäärästään. Saudi-Arabian arvioitiin supistavan tuotantoaan jopa viidellä miljoonalla barrelilla.

Saudi-Arabian valtiollinen televisio puolestaan kertoi öljynviennin olevan edelleen käynnissä.

Kapinallisten edustajan mukaan huthit iskivät 10 droonilla kahteen eri kohteeseen ja että iskuja Saudi-Arabiaa vastaan tullaan laajentamaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Saudi-Arabian valtiollisen öljy-yhtiön Aramcon tuotantolaitoksiin tehtyjen iskujen seurauksena on syttynyt tulipaloja, jotka on saatu hallintaan, kertoo Saudi-Arabian sisäministeriö.

Iskut sattuivat aamuneljältä paikallista aikaa.

Itäisen Saudi-Arabian Abqaiqissa sijaitsee yksi maailman suurimmista öljynjalostuslaitoksista. Khuraisin öljykenttä sijaitsee jalostamolta noin 190 kilometriä lounaaseen. Siellä sijaitsee Saudi-Arabian toiseksi suurin öljykenttä.

Saudi-Arabia valmistautuu parhaillaan listaamaan osan Saudi Aramcosta pörssiin. Toimitusjohtaja Amin Nasser ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että annista kerrotaan lisää lähiaikoina.

Osakeannista on määrä saada miljardien edestä rahoitusta Saudi-Arabian talouden uudistusohjelmaan, jonka avulla maa yrittää vähentää riippuvuuttaan öljystä.

Yksi sauditalouden tukipilareista

Saudi-Arabia elää öljy-yhtiö Aramcon varoilla. Kuningashuone haluaa yksityistää osan yhtiöstä ja kansainvälistää sen liiketoimintaa.

– Aramco ei ole tavanomainen yritys. Se on yritys, joka pyörittää Saudi-Arabiaa, sanoo televisioyhtiö Al Jazeeran asiantuntija (siirryt toiseen palveluun)Osama Bin Javaid Al-Jazeeralle.

Iskujen tarkka kohde tai niiden aiheuttaman vahingon laajuus ei ole tällä hetkellä tiedossa.

Bin Javaidin mukaan se tulee silti vaikuttamaan saudien öljyntuotantoon merkittävästi.

– Öljyntuotanto Saudi-Arabiassa tulee vähenemään vain murto-osaan nykyisestä. Se tulee myös vaikuttamaan öljyntuotantoon maailmanlaajuisesti, Bin Javaid sanoi Al-Jazeeralle.

Huthikapinalliset ovat viime aikoina lisänneet ohjus- ja lennokki-iskujaan Saudi-Arabiaan, joka on vastannut iskuihin iskemällä kapinallisten kohteisiin.

Lue myös:

Saudi-Arabian energiaministeri Ylelle: Saudit tulossa mukaan Venäjän arktisen alueen maakaasuntuotantoon

Saudi-Arabian kuningas nimesi poikansa maan energiaministeriksi

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Lue seuraavaksi