Trump vahvisti bin Ladenin pojan ja al-Qaidan johtohahmon kuolleen Yhdysvaltain operaatiossa

Trump vahvisti Hamza bin Ladenin saaneen surmansa Yhdysvaltain operaatiossa Afganistanin ja Pakistanin rajaseudulla. Hän ei kertonut tarkempia tietoja operaatiosta tai sen ajankohdasta.

Hamza bin Laden
Hamza bin Laden
Hamza bin LadenCIA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vahvistanut terroristijohtaja Osama bin Ladenin pojan kuolleen Yhdysvaltain terrorisminvastaisessa operaatiossa Afganistanin ja Pakistanin välisellä rajaseudulla.

Bin Ladenin poikaa Hamza bin Ladenia on pidetty yhtenä terroristiverkosto al-Qaidan johtohahmoista hänen isänsä kuoleman jälkeen.

Yhdysvaltain erikoisjoukot surmasivat Osama bin Ladenin hänen kotiinsa tehdyssä operaatiossa Pakistanin Abbottabadissa vuonna 2011.

Trump arvioi lauantaina lausunnossaan, että Hamza bin Ladenin kuolema katkaisee al-Qaidalta symbolisen yhteyden Osama bin Ladeniin ja horjuttaa järjestön operatiivista toimintaa.

Trump ei kertonut lyhyessä lausunnossaan tarkempia tietoja operaatiosta tai sen ajankohdasta.

Yhdysvaltalaisviestimet kertoivat elokuussa, että tiedusteluviranomaisten mukaan Hamza bin Laden oli saanut surmansa kahden viime vuoden aikana operaatiossa, johon myös Yhdysvallat oli osallistunut.

Puolustusministeri Mark Esper vahvisti elokuussa bin Ladenin kuolleen. Presidentti Trump ei kuitenkaan ollut tähän asti vahvistanut kuolemaa saati kommentoinut operaatiota.

Hamza bin Laden oli viidestoista Osama bin Ladenin kahdestakymmenestä lapsesta. Hänen arvioidaan olleen kuollessaan noin 30-vuotias.

Hamza bin Ladenin tarkka olinpaikka on ollut pitkään epäselvä. Eri lähteet ovat arvioineet hänen asuneen Afganistanissa, Pakistanissa ja Syyriassa. Hänen on arvioitu olleen välillä myös arestissa Iranissa.

Yhdysvaltain ulkoministeriö lupasi viime keväänä miljoonan dollarin palkkion vihjeestä, joka johtaisi Hamza bin Ladenin jäljille.

Lue myös:

Yhdysvaltalaiset viranomaiset myöntävät Osama bin Ladenin pojan kuolleen – tarkempia yksityiskohtia ei vielä vahvistettu virallisesti

Osama bin Ladenin Hamza-pojasta luvassa jopa miljoonan dollarin palkkio – vahva vaikuttaja al-Qaidassa

Terroristiperhe syntyi: Osama bin Ladenin poika meni naimisiin Mohammed Attan tyttären kanssa

Lähteet: AP, Reuters, AFP