1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjavesi on laskenut paikoin niin alas, että kaivoista on loppunut vesi – "Jos talvi tulee aikaisin, kaivot ovat kuivana kevääseen saakka"

Kuivuuden myötä myös monien järvien pinnat ovat laskeneet poikkeuksellisen alas.

pohjavesi
Kokkilan kyläyhdistyksen pj. Markku Rantti Särkemä-järven uimarannalla.
Särkemä-järven vedenpinta on poikkeuksellisen alhaalla. Tilannetta tutkailee Kokkilan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Markku Rantti.Lauri Rautavuori / Yle

Hämeenlinnan Hauhon Kokkilan kylässä, Särkemä-järven uimarannalla ihmetellään matalalla liplattavaa vettä.

– Joku oli mitannut, että pinta on 60 senttiä alempana kuin normaalisti, sanoo Kokkilan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Markku Rantti.

Uimarannan edustalla on kaksi kiveä, joista on tapana mitata vedenpinnan tasoa silmämääräisesti.

– Ylempi kivi on keväällä jopa 30 senttiä pinnan alapuolella, mutta nyt myös tuo takakivi on näkyvissä tuolla, Rantti ihmettelee.

Särkemä-järvi sijaitsee pohjavesialueella, joten matala vedenpinta peilaa niukkaa pohjavesitilantetta.

– Yksi mies sanoi, että hänen kaivonsa on ihan tyhjä. Toinen kertoi viikolla, että 20 senttiä on varaa, ja sitten pumppu huutaa tyhjää.

Särkemä-järven rantaviiva.
Kivistä vedenpinnan korkeutta voi mitata silmämääräisesti.Lauri Rautavuori / Yle

Parasta olisivat runsaat ja säännölliset sateet

Kuivinta on Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa ja Kainuun eteläosissa. Syynä ovat vähäiset sateet heinä–elokuussa. Yhtä niukkoja kesäsateita todistetaan kerran kolmessakymmenessä vuodessa.

– Kuivin paikka taitaa olla Kuopion ympäristössä, kertoo Bertel Vehviläinen, johtava hydrologi Suomen ympäristökeskuksesta.

Pohjavesien puolesta sopii siis odottaa runsaita ja säännöllisiä sateita ainakin maan keskiosiin.

– Nythän siellä tulee vettä, mutta ei se vielä pohjaveteen asti pääse. Ensiksi se täyttää näitä maaperän pintakerroksia, Vehviläinen sanoo.

Ennen talven tuloa olisi saatava sadevettä 100–200 millimetriä. Yleensä kuukausisateet ovat alle 60 millimetriä. Talvi alkaa Keski-Suomessa yleensä marraskuussa, eli aikaa on pari kuukautta.

Syyssateet ovat kesäsateita tehokkaampia, sillä vesi ei haihdu maaperästä. Lumisen talven aikana pohjavesivarastot eivät täyty laisinkaan.

– Pahinta on, jos talvi tulee aikaisin. Silloin kaivot ovat kuivana kevääseen saakka, Vehviläinen toteaa.

pohjavesitilastot

"Laiturit ovat nokallaan tuolla"

Myös vuosi sitten vietettiin kuivaa kesää. Niinpä pohjavettä oli keväällä lumien sulettua paikoin valmiiksi tavallista vähemmän. Kylillä pelätään kuivuuden olevan uusi normaali.

– Monet rupeavat suunnittelemaan porakaivoja ja sellaista. Eikä tämä ole virkistyksenkään kannalta enää kivaa, jos rannat ovat tämän näköisiä, että laiturit ovat nokallaan tuolla. Millaistahan on jatkossa, jos kesät ovat näin kuivia, Rantti päivittelee.

Kokkilan kyläyhdistyksen pj. Markku Rantti Särkemä-järven uimarannan laiturilla.
Lauri Rautavuori / Yle
Lue seuraavaksi