Itävallan oikeistopopulistit saivat uuden puheenjohtajan – Norbert Hofer yrittää kammeta puolueen taas valtaan

Vapauspuolueen FPÖ:n edellinen johtaja kaatui skandaaliin.

Itävallan vapauspuolue
Itävallan oikeistopopulistisen vapauspuolueen (FPÖ) uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Norbert Hofer.
Itävallan oikeistopopulistisen vapauspuolueen FPÖ:n uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Norbert Hofer. Christian Bruna / EPA

Itävallan oikeistopopulistinen vapauspuolue FPÖ on valinnut entisen ministerin ja presidenttiehdokkaan Norbert Hoferin uudeksi puheenjohtajakseen.

Puolue havittelee vaalimenestystä syyskuun lopulla järjestettävissä parlamenttivaaleissa. Hofer on ilmoittanut haluavansa palauttaa vapauspuolueen hallitukseen, aiemman hallituskumppanin keskustaoikeistolaisen kansanpuolueen kanssa.

Hofer toimi kansanpuoluetta edustavan Sebastian Kurzin hallituksessa liikenneministerinä. Kurzin koalitiohallitus joutui eroamaan korruptioskandaalin takia toukokuussa.

Hofer sai puoluekokouksessa taakseen yli 98 prosenttia puolueväestä, Austria Press -uutistoimisto kertoi. Hänellä ei ollut vastaehdokasta.

Tunnettu ulkomaalaisvastaisesta retoriikasta

Hofer on esiintynyt julkisuudessa maltillisemmin kuin edeltäjänsä Heinz-Christian Strache, mutta myös hän pitää kiinni vapauspuolueen islam- ja ulkomaalaisvastaisesta retoriikasta.

Hofer on myös ylistänyt ystävyyttään Unkarin nationalistisen pääministerin Viktor Órbanin kanssa.

Hofer pyrkii todennäköisesti ensi töikseen yhdistämään puolueen kovan linjan kannattajat taakseen. Puoluetta hiertää myös korruptioskandaali, joka johti Strachen eroon ja Itävallan koalitiohallituksen kaatumiseen toukokuussa.

Hofer on kotoisin Itävallan itäosan Burgenlandin osavaltiosta, läheltä Unkarin rajaa.

Skandaali kaatoi hallituksen

Itävallan hallituksen kaatanut skandaali sai alkunsa julkisuuteen tulleesta videosta, jossa vapauspuolueen entinen johtaja Strache keskusteli lahjusten ottamisesta venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneen naisen kanssa Espanjan Ibizalla.

Strache erosi puolueen puheenjohtajan paikalta toukokuussa.

Saksalaislehdet Der Spiegel ja Süddeutsche Zeitung julkistivat niille vuodettua, salaa kuvattua videomateriaalia tapaamisesta, joka järjestettiin vuonna 2017 ennen Itävallan parlamenttivaaleja.

Lavastetussa tapaamisessa venäläisnainen kertoi haluavansa sijoittaa Itävaltaan ja saada maan tabloidlehden Kronen Zeitungin haltuunsa.

Strache ehdotti videolla, että uudet omistajat voisivat vaihtaa henkilökuntaa ja käyttää lehteä auttaakseen hänen puolueensa vaalikampanjointia. Vastineeksi Strache esitti, että hallitukseen noustuaan hän voisi tehdä venäläisnaisen kanssa tätä hyödyttäviä julkisia sopimuksia.

Lue myös:

Hämmentävä skandaalivideo johti varaliittokanslerin eroon Itävallassa – puoluejohtajan epäilyttäviä puheita salakuvattiin Ibizalla

Lähteet: AP, AFP