Isku öljykentille vähensi Saudi-Arabian tuotannon alle puoleen – Öljyn hinnan uskotaan nousevan reippaasti, Pompeo syyttää Irania iskuista

Trump tuomitsi iskut öljyntuotantolaitoksiin. Iran pitää Yhdysvaltojen syytöksiä "merkityksettöminä".

Katso video: Saudi-Arabian öljynjalostamoon iskettiin varhain lauantaina
Katso video: Saudi-Arabian öljynjalostamoon iskettiin varhain lauantaina

Saudi-Arabia on joutunut vähentämään öljyntuotantoaan alle puoleen normaalista varhain lauantaina tapahtuneiden drooni-iskujen vuoksi.

Saudi-Arabian valtion öljy-yhtiö Aramco kertoo verkkosivuillaan, että päivittäisestä raakaöljyn tuotannosta vähennetään 5,7 miljoonaa barrelia. CNN (siirryt toiseen palveluun):n mukaan öljynviejämaiden yhteisön OPEC:n viimeisimpien tilastojen mukaan Saudi-Arabia tuotti elokuussa 9,8 miljoonaa barrelia päivässä. Yhteensä öljyä tuotetaan maailmassa noin 100 miljoonaa barrelia päivässä, joten noin viisi prosenttia koko maailman öljytuotannosta on nyt poissa käytöstä.

Aramcon mukaan Abqaiqin ja Khuraisin öljyntuotantolaitoksien tulipalot on saatu hallintaan, eikä kukaan loukkaantunut iskuissa.

Jemenin huthikapinalliset ilmoittautuivat iskujen tekijöiksi heti tuoreeltaan iskujen jälkeen. Kapinallisten edustaja kertoi televisioidussa puheessaan, että yhteensä kymmenen droonia iski Abqaiqin ja Khuraisin öljyntuotantolaitoksiin.

Hän varoitti, että iskut tulevat olemaan aina vain pahempia, ellei sota Jemenissä lopu.

Pompeo syytti Irania

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo syytti lauantai-iltana iskuista Irania.

– Teheranin vastuulla on yli 100 hyökkäystä Saudi-Arabiaan, samaan aikaan kun (Iranin presidentti Hasan) Ruhani ja (Iranin ulkoministeri Mohammed Javad) Zarif esittävät olevansa diplomaattisia. Kaikkien rauhanyritysten keskellä Iran on nyt käynnistänyt ennennäkemättömän hyökkäyksen maailman energiavarantoja kohtaan. Ei ole mitään todisteita, että hyökkäykset tulivat Jemenistä, Pompeo twiittasi.

Iran tukee Jemenin huthikapinallisia, Saudi-Arabia tukee Jemenin hallitusta. Yhdysvallat taas on Saudi-Arabian liittolainen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tuomitsi iskut. Valkoisen talon lausunnon mukaan väkivaltaiset iskut siviilialueita ja maailmantaloudelle elintärkeää infrastruktuuria vastaan pahentavat konfliktia ja syventävät epäluottamusta.

Trump keskusteli puhelimitse tapahtumista Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin kanssa ja tarjonnut maalle tukeaan.

Iranin ulkoministeriö sivuutti sunnuntaina Yhdysvaltojen ulostulot ”merkityksettöminä” syytöksinä, joiden tarkoituksena on oikeuttaa ”tulevat toimenpiteet” Irania vastaan, ministeriö sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Myös Libanon ja Ranska ovat tuominneet iskut. Maiden mukaan iskut kiristävät jännitteitä alueella ja lisäävät suoran konfliktin riskiä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Öljyn hinnan odotetaan nousevan

Raakaöljyn hinnan uskotaan nousevan jopa useita dollareita barrelilta, kun markkinat aukeavat viikonlopun jälkeen. Yhdysvallat on jo ilmoittanut olevansa valmis vapauttamaan raakaöljyä strategisista varastoistaan avittaakseen kansainvälisiä markkinoita.

– Öljyn hinta tulee pomppaamaan tämän hyökkäyksen vuoksi. Jos Saudien öljyntuotannon ongelmat jatkuvat, strategisten öljyvarastoiden käyttö tuntuu todennäköiseltä ja järkevältä, Columbian yliopiston energiapolitiikan osaston johtaja Jason Bordoff arvioi uutistoimisto Reutersille.

Valkoisen talon lausunnon mukaan väkivaltaiset iskut siviilialueita ja maailmantaloudelle elintärkeää infrastruktuuria vastaan pahentavat konfliktia ja syventävät epäluottamusta.

– Yhdysvaltojen hallitus tarkkailee tilannetta ja on yhä sitoutunut varmistamaan, että maailmanlaajuiset öljymarkkinat ovat vakaat ja energiantoimitukset jatkuvat, lausunnossa sanottiin.

Strategiset öljyvarastot ovat hätävarastoja, joiden on tarkoitus turvata kansallinen turvallisuus ja talous energiakriisien aikana. Yhdysvaltain lisäksi monilla muillakin mailla on omat varmuusvarastot. Suomessa varmuusvarastojen hoidosta vastaa Huoltovarmuuskeskus.

Lue myös: