Boris Johnson vertasi Britanniaa sarjakuvahahmo Hulkiin ja vakuutti brexitin tapahtuvan ajallaan

Johnson vakuutteli jälleen luottavansa EU-erosopimuksen syntyyn.

Brexit
Britannian pääministeri Boris Johnson.
Britannian pääministeri Boris Johnson.Daniel Leal-Olivas / AFP

Britannian pääministeri Boris Johnson vakuuttaa jälleen luottavansa siihen, että hän saa neuvoteltua erosopimuksen EU:n kanssa. Johnson sanoi Mail on Sundayn (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että brexit-sopimuksen sorvaamisessa on saatu aikaan "valtavaa edistystä."

– Edessä on paljon töitä ennen lokakuun 17. päivää, Johnson sanoi viitaten tuolloin pidettävään EU-huippukokoukseen, joka on käytännössä viimeinen tilaisuus saada aikaan erosopimus ennen lokakuun lopun määräaikaa.

– Menen tuohon huippukokoukseen ja saan sieltä sopimuksen, olen erittäin luottavainen sen suhteen. Ja jos emme saa sopimusta, lähdemme 31. lokakuuta.

Värikkäästä kielenkäytöstään tunnettu Johnson vertasi Mail on Sundayn haastattelussa Britanniaa sarjakuvahahmo Hulkiin.

– Mitä vihaisempi Hulk on, sitä vahvempi Hulkista tulee, ja hän pääsee aina pakoon riippumatta siitä kuinka tiukasti hänet näyttäisi olevan sidottu – ja sama tilanne on myös tämän maan kohdalla, Johnson vakuutti.

Johnsonin vertauksen Hulkin tavoin Britannia vaikuttaa olevan jumissa brexit-sotkussaan. Johnson on toistuvasti vakuuttanut, että Britannia eroaa EU:sta lokakuun lopussa, vaikka sopimusta ei saataisikaan aikaan. Parlamentti hyväksyi kuitenkin alkuviikosta lain, jonka tarkoitus on estää sopimukseton brexit.

Laki velvoittaa pääministerin hakemaan brexitiin lykkäystä, jos erosopimusta ei synny. Vielä on epäselvää, millä tavalla Johnson mahdollisesti yrittää kiertää tämän lain.

Liberaalidemokraatit vahvistuvat konservatiivien kustannuksella

Johnson tapaa maanantaina EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ja EU:n pääneuvottelijan Michel Barnierin. Pääministeri ei odota maanantain keskusteluilta suuria läpimurtoja mutta sanoi, että esimerkiksi keskeiseksi kiistakapulaksi muodostuneessa Irlannin rajakysymyksessä on edistytty paljon.

– Kun aloitin tässä tehtävässä (heinäkuussa), kaikki sanoivat että erosopimukseen ei missään nimessä voi tehdä muutoksia. Siitä on nyt menty jo eteenpäin, Johnson sanoi.

EU-johtajat ovat olleet julkisissa lausunnoissa skeptisiä sen suhteen, että sopimusta voitaisiin saada aikaan.

Johnsonin hallituksella on brittiparlamentissa selvä vähemmistö sen jälkeen, kun 21 konservatiivikansanedustajaa äänesti viime viikolla hallitusta vastaan ja heidät erotettiin puolueen parlamenttiryhmästä. Yksi heistä, entinen yliopistoministeri Sam Gyimah ilmoitti lauantaina liittyvänsä EU-myönteisiin liberaalidemokraatteihin.

– Boris Johnson asetti jyrkän valinnan konservatiivipuolueen maltillisten ja edistysmielisten kansanedustajien eteen – hyväksy sopimukseton brexit tai poistu politiikasta, Gyimah sanoi.

Liberaalidemokraateilla on nyt useiden loikkauksien myötä parlamentin alahuoneessa 18 edustajaa, kun heitä oli vuoden 2017 vaalien jälkeen vain 12.

Lue myös:

Britannin parlamentin puhemies vakuuttaa estävänsä pääministeriä rikkomasta brexit-lakia (13.9.)

Britannian pääministeri: En valehdellut kuningattarelle (12.9.)

Brittihallitus julkaisi asiakirjan sopimuksettoman brexitin riskeistä: Elintarvikkeiden hamstrausta, lääkepulaa ja mielenosoituksia(12.9.)