Analyysi: Isku suoraan Saudi-Arabian sydämeen – se ei pysähtynyt, mutta haavoittui pahasti

Saudi-Arabia on ilmoittanut vähentävänsä öljyntuotantoaan alle puoleen normaalista sen jälkeen kun sen öljyntuotantolaitoksiin iskettiin lauantaina.

Saudi-Arabia
Aramcon öljynjalostamo Saudi-Arabiassa.
Aramcon öljynjalostamo Saudi-Arabiassa.Tom Hanley / AOP

Saudi-Arabialla on kolme sydäntä – kuningashuone pääkaupungissa Riadissa, muslimien pyhin keskus Mekassa ja öljy-yhtiö Aramcon pääkonttori Dhahranissa, maan itärannikolla.

Jemenin huthi-kapinallisten drooni-iskut lauantaina aamuyöstä hipoivat yhtä sydäntä, maailman tuottavimman yhtiön, Aramcon pääkonttoria.

Saudi-Arabia ilmoitti iskujen jälkeen, että se on joutunut vähentämään öljyntuotantoaan alle puoleen normaalista. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo syytti lauantai-iltana iskuista Irania.

Kymmenen droonia oli suunnattu kahteen kohteeseen: Saudi-Arabian ja maailman suurimpaan öljyntuotantolaitokseen Abqaiqissa, jonne on Dhahranista matkaa vain 60 kilometriä. Toinen kohde oli noin 300 kilometrin päässä sijaitseva, Saudi-Arabian toiseksi suurin öljykenttä Khurais.

Poliittisilta ja taloudellisilta vaikutuksiltaan kymmenen droonin samanaikainen suuntaaminen kahteen massiiviseen öljykohteeseen on suurempi kuin pääkonttorin tuhoamien olisi ollut.

Uutistoimisto Reutersin haltuunsa saamalla videolla näkyy, kuinka Saudi-Arabian valtiollisen öljy-yhtiön tuotantolaitoksilla on käynnissä voimakkaita paloja.

Sanomalehti Guardianin siteeraamien Aramcon tietojen mukaan Abqaiqin laitokset pystyvät vuorokaudessa käsittelemään seitsemän miljoonaa barrelia öljyä vuorokaudessa (siirryt toiseen palveluun).

Khuraisin kenttä puolestaan tuottaa noin miljoona barrelia raakaöljyä vuorokaudessa.

Jemenin huthit osoittivat, että heidän sodankäyntinsä suunnitelmallisuus, osumatarkkuus ja tekninen kyky ovat parissa vuodessa kehittyneet huimasti (siirryt toiseen palveluun).

Huthit ovat siirtymässä ohjusiskuista yhä enemmän droonien käyttöön. Maantieteellisesti huthien iskujen kohteina on koko eteläinen puolisko Saudi-Arabiaa.

Yleisin kansainvälinen arvio on, että huthit saavat teknistä- ja kalustoapua Iranista, mutta molemmat vähättelevät tuen merkitystä.

Eräiden arvioiden mukaan on jopa mahdollista, että huthit olisivat onnistunet itse muuntamaan kaupalliseen käyttöön tarkoitettuja drooneja sodankäyntiin.

Huthien edustajan mukaan eiliset iskut saavat jatkoa niin kauan kuin sota Jemenissä jatkuu.

Saudi-arabian ilmaisku huthikapinallisten asemiin Sanaan lähistöllä Jemenissä.
Saudi-Arabian ilmaisku huthikapinallisten asemiin Sanaan lähistöllä Jemenissä viime vuoden lopulla.Yahya Arhab / EPA

Saudi-Arabia on kahdeksan liittolaisensa tuella pommittanut huthi-kapinallisten hallitsemaa Jemenin länsiosaa maaliskuusta 2015 lähtien. Kapinallisilla on hallussaan pääkaupunki Sanaa.

Saudien tavoitteena on palauttaa kapinallisten syrjäyttämä, mutta saudeja totteleva johto valtaan ja torpata shiialaisen Iranin vallan kasvu alueella.

Toistaiseksi tuloksena on ollut maailman pahimmaksi arvioitu humanitaarinen kriisi Jemenissä.

Käytännössä liittolaisrintamassa on enää tärkein lenkki, Arabiemiraatit. Maat operoivat valtaosin Yhdysvaltain ja Britannian antaman logistisen tiedon perusteella. Viime aikoina Arabiemiraatitkin on osoittanut pyrkimystä päästä eroon järkyttävän kalliista sodasta, jolle ei nykyisellään näy loppua.

Saudi-Arabian energiaministeri Khalid al-Falih
Saudi-Arabian energiaministeri Khalid al-Falih Ylen haastattelussa Ra’s al-Khairissa, Saudi-Arabian itärannikolla. Yle, Ghadi Boustani

Saudi-Arabian kuningashuoneelle ja taloudelle Jemenin huthi-kapinallisten sitkeys ja kasvava taistelutaito ovat nöyryyttäviä.

Saudi-Arabia on ilmoituksensa mukaan yli kolmen vuoden valmistelujen jälkeen loppusuoralla prosessissa, jossa se on viemässä pörssiin koko nykymuotoisen kuningaskunnan olemassaolon perustaa, öljy-yhtiö Aramcoa.

Energiaministeri Khalid al-Falih kertoi Ras al-Khairissa Ylen haastattelussa maaliskuussa tänä vuonna, että hän toivoo listautumisen tapahtuvan vuoden 2021 alkupuolella.

Kuningashuoneen antaman tiedon mukaan tarkoitus olisi yksityistää viisi prosenttia Aramcosta. Tärkeintä ei ole kuitenkaan prosenttimäärä vaan yksityistämiselle asetettu jopa sadan miljardin tuottotavoite.

Sen saamiseksi öljyn hinta saatava riittävän korkealle ja siksi Saudi-Arabian öljyministeri vaihdettiin vain viikko sitten. Uusi ministeri on Abdulaziz bin Salman. Ensimmäisen kerran energiaministeri tulee suoraan kuningashuoneesta.

Samalla edellinen energiaministeri Khalid al-Falih menetti myös paikkansa Aramcon hallituksen puheenjohtajana.

Abdulaziz Bin Salman Bin Abdulaziz
Prinssi Abdulaziz bin Salman on nimetty Saudi-Arabian energiaministeriksi. Christian Bruna / EPA

Maanantaina pörssien avauduttua nähdään, lähteekö Saudi-Arabian mustan kullan hinta nousuun Jemenin kapinallisten drooni-iskujen takia. Jos hinta nousee merkittävästi, se todistaa iskun laajuutta ja tuotantoon syntynyttä vajetta. Tosin hintapainetta lieventää öljyn yleinen vähenevä kysyntä.

Ketjureaktiona iskut joka tapauksessa merkitsevät, että Aramcon yksityistäminen voi jälleen mutkistua.

Kuningashuoneelle se on nöyryytys, sillä maan uudistusohjelma on rakennettu Aramcosta saatavien tulojen varaan.

Ensimmäisen laskun joutunevat maksamaan huthien hallitsemalla alueella Jemenin siviilit, kun saudikoalitio aloittaa kostopommitukset.

Siviilien kärsimyksistä ei ole tähänkään saakka välitetty kummallakaan puolen Saudi-Arabian ja Jemenin rajaa.

Lue myös:

Isku öljykentille vähensi Saudi-Arabian tuotannon alle puoleen – Öljyn hinnan uskotaan nousevan reippaasti, Pompeo syyttää Irania iskuista