Hyppää sisältöön

Saudi-Arabian öljykentille tehty isku voi tuntua Suomessa asti: Raakaöljyn hinta nousee varmasti, hätävarastot voidaan joutua avaamaan

Saudien öljyntuotantoa vastaan tehty isku on öljyalan dramaattisin terrori-isku vuosiin. Vahinkojen korjaaminen kestää jopa kuukausia.

Katso video: Saudi-Arabian öljynjalostamoon iskettiin varhain lauantaina
Katso video: Saudi-Arabian öljynjalostamoon iskettiin varhain lauantaina

Saudi-Arabian öljyteollisuuden kovimpaan ytimeen tehdyt iskut ovat vakavimmat, joita koko öljyalalla on nähty vuosikausiin.

Iskut romahduttavat maailman suurimman öljyn viejän tuotannon alle puoleen.

Mutta uusi tekotapa lisää pelkokerrointa alalla. Kymmenellä droonilla tehty isku onnistui tässä mitassa ensimmäistä kertaa. Pelkona on, että se voi onnistua toisenkin kerran.

Öljyn maailmanmarkkinat perin pohjin tunteva Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä joutuu pohtimaan onko näin vakavalle alan katastrofille vertailukohtaa.

Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä. Kuva: Antti Parviala / Yle

– Vertailukohtaa täytyy hakea Libyan sodasta kymmen vuoden takaa. Tämä on erittäin iso häiriö, hän alleviivaa.

Tuotannon putoaminen puoleen tarkoittaa noin viiden miljoonan tynnyrin päivätuotannon vähentymistä. Se on viitisen prosenttia koko maailman tuotannosta.

Hinta nousee varmasti

Kärnä pitää selvänä, että iskulla on vaikutusta koko maailman öljymarkkinoihin.

– Odotan, että hinta tulee nousemaan useamman dollarin – olisi yllättävää, jos ei nousisi.

Suorin vaikutus on Aasian maihin, jotka tuovat suuren osan käyttämästään öljystä Persianlahden alueelta.

– Nyt sieltä jää barreleita puuttumaan. Se aiheuttaa harmaita hiuksia.

Mutta hintavaikutus heijastuu kaikkialle.

Hintareaktiot saadaan maanantaina aamuyöllä, kun raaka-ainepörssit Aasiassa aukeavat.

Öljyn tuotannon vahinkojen korjaamisesta ei ole saatu vielä arvioita, mutta odotukset liikkuvat jossakin viikkojen ja kuukausien välillä.

– Jos häiriö kestäisi puoli vuotta, hinta alkaa varmasti nousta 80 dollariin tynnyriltä, Kärnä arvioi.

Tällä hetkellä Brent-laadun öljy maksaa noin 60 dollaria. Kuluneen vuoden aikana hinta on laskenut. Viime vuoden lokakuussa hinta oli yli 80 dollaria.

Uutistoimisto AFP:n videomateriaalilla näkyy savua Aramcon öljynjalostamossa Abqaiqissa lauantaina 14. syyskuuta, drooni-iskujen jälkeen. Kuva: AFP

Suomenkin varmuusvarastot avataan?

Teollisuusmaiden energiajärjestö IEA seuraa tilannetta tarkasti, mutta julkisuuteen se kertoo varsin niukasti (siirryt toiseen palveluun). Tiedotteensa mukaan se on yhteydessä saudiviranomaisiin, muihin öljyn tuottajamaihin ja myös "öljyä kuluttaviin maihin".

IEA:n mukaan markkinoilla on ainakin toistaiseksi riittävästi öljyvarantoja.

Kärnä pitää kuitenkin itsestään selvänä, että tämän viikonlopun IEA pääkonttorissa Pariisissa on valot päällä yötä päivää.

IEA:n päätettävissä on onko tilanne niin vakava, että on syytä turvautua jäsenmaiden varmuusvarastoihin.

Jos niin päätettäisiin tehdä, myös Suomessa otettaisiin käyttöön öljyn varmuusvarastoja (siirryt toiseen palveluun) lieventämään hintojen nousua.

Varmuusvarastoihin koskettu vain kerran

Suomi on ollut mukana IEA:n varmuusvarastojärjestelmässä lähes 30 vuotta.

Huoltovarmuuskeskuksen vt. toimitusjohtaja Asko Harjula kertoo, että sinä aikana varmuusvarastoja on käytetty vain kerran.

Vuonna 2005 Yhdysvalloissa Katriina-myrsky tuhosi jalostamoja ja suosituksen jälkeen Suomessa "vapautettiin maahantuojien velvoitevarastoista laivalastillinen bensiiniä".

Silloinkin kyse oli IEA:n suosituksesta, ei varsinaisesta virallisesta päätöksestä.

– Viralliseen jakojärjestelmään turvautuminen olisi kova tilanne, Harjula sanoo.

Jos virallinen pyyntö varmuusvarastoihin turvautumisesta tulisi, maan hallitus käsittelisi asian ja käytännössä polttoaine olisi käytössä parissa viikossa.

Suomessa huoltovarmuuskeskus pitää tuontipolttoaineita valtion varmuusvarastoissa siten, että maassa on käytettävissä keskimäärin viiden kuukauden normaalikulutusta vastaavat tuontipolttoainevarastot.

Muutama kuukausi selvitään

IEA:n päätökseen varmuusvarastoihin turvautumisesta vaikuttaa se, kuinka paljon markkinoilla on öljyä varastoissa. Juuri nyt tilanne on Kärnän mukaan melko hyvä.

Jos varmuusvarastoihin pitäisi turvautua, ne riittäisivät moneksi kuukaudeksi.

– IEA:n pääkonttorissa lasketaan parhaillaan pitääkö niihin turvautua. Mutta akuuttia öljypulaa tästä ei tule, Kärnä arvioi.

Lue lisää:

Korjaus 17.9.2019 klo 9.30: Suomen varmuusvarastojen koko ilmaistu täsmällisemmin.