1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tunisia

Tunisiassa äänestetään tänään presidentinvaaleissa – maassa on valittu presidentti vain kerran aiemmin vapailla vaaleilla

Tunisia sysäsi aikanaan liikkeelle Arabikevään. Se on ainoa valtio, jossa siirtymän demokratiaan voidaan katsoa onnistuneen.

Armeijan sotilaat vartioivat presidentinvaalien äänestyspaikkaa Tunisian pääkaupungissa Tunisissa. Kuva: Mohammed Messara / Epa

Tunisiassa paikalliset ovat alkaneet kerääntyä vaaliuurnille kautta maan. Kyseessä on toinen kerta maan historiassa, kun presidentti valitaan vapailla vaaleilla.

Äänestyspaikat avautuivat aamukahdeksalta paikallista aikaa.

Välimeren rannikolla maan pääkaupungin Tunisin varakkaassa lähiössä La Marsassa jonot olivat pitkät jo varhain aamulla.

– Nämä ovat historiallisia hetkiä. Tulin tänne aamuseitsemältä antamaan ääneni uudelle johtajallemme, jonka on suojeltava demokratiaamme, sanoi pankissa työskentelevä Lilia Amri uutistoimisto Reutersille.

Arabikevät sai sytykkeen Tunisiasta

Noin kahdeksan vuotta sitten Tunisiasta alkoi Arabikeväänä tunnettu muutosaalto, jonka vanavedessä useissa lähialueen valtioissa alettiin vaatia demokraattisia uudistuksia.

Tunisiassa maan poliittinen järjestelmä romahti, mutta siirtymän demokratiaan voidaan katsoa onnistuneen. Toisin kävi muissa Arabikevään maissa, kuten Egyptissä Libyassa, Syyriassa ja Jemenissä.

Ennakkosuosikki pidätettiin ennen vaaleja

Tällä hetkellä presidentin tehtävää havittelee yli 20 ehdokasta. Yksi suosituista ehdokkaista, mediamoguli Nabil Karoui pidätettiin vaalien alla epäiltynä rahanpesusta ja veronkierrosta.

Karoui on jatkanut kampanjaansa vankilasta. Pääministeri Youssef Chahed, kaksi aiempaa pääministeriä, entinen presidentti sekä maan puolustusministeri ovat ehdokkaiden joukossa. Tunisian aiempi presidentti Beji Caid Essebsi kuoli 92-vuotiaana heinäkuussa.

Vaalien ennakoidaan olevan äärimmäisen tiukat suuren ehdokasmäärän takia. Jos yksikään ehdokkaista ei saa yli 50 prosentin äänisaalista, vaalit jatkuvat toiselle kierrokselle lokakuussa.

Maan elinolot ovat kurjistuneet vuoden 2011 kansannoususta lähtien. Työttömyysluvut ovat korkealla ja inflaatio on kurittanut maan taloutta. Turhautuminen tilanteeseen näkyi viime vuoden paikallisvaaleissa – äänestysprosentti jäi vain 34:ään prosenttiin.

Lue myös:

Tunisian presidentti Beji Caid Essebsi on kuollut