Hongkongissa yhteenottoja – poliisi hajotti protesteja kyynelkaasulla ja vesitykeillä, mielenosoittajat heittelivät polttopulloilla

Joukko demokratia-aktivisteja vaati Britannian konsulaatilla Britannialta toimia entisen siirtomaansa demokratian suojelemiseksi.

Hongkong
Mielenosoittajia kaasunaamareissa Hongkongin hallintokeskuksella
Mielenosoittajat olivat varustautuneet kaasunaamareilla kokoontuessaan Hongkongin hallintokeskuksen tuntumassa sunnuntaina. Jérôme Favre / Epa

Hongkongissa poliisi on hajottanut mielenosoittajien ryhmiä kyynelkaasulla ja vesitykeillä. Mielenosoitukset yltyivät sunnuntaina paikoin rajuiksi, kun osa mielenosoittajista heitti poliisia kohti polttopulloja ja kivenmurikoita.

Pienempi ryhmä kovan linjan aktivisteja yritti tunkeutua Hongkongin hallintokeskukseen, joka on ollut yhteenottojen keskiössä aiemminkin.

Poliisi suihkutti mielenosoittajia siniseksi värjätyllä vedellä. Vastaavaa on käytetty muualla maailmassa helpottamaan mielenosoituksiin osallistuneiden tunnistamista myöhemmin.

Yksi vesitykeistä syttyi tuleen polttopullon osuttua siihen.

Mielenosoittajat suojautuivat sateenvarjoilla poliisin vesitykiltä
Mielenosoittajat suojautuivat sateenvarjoilla poliisin vesitykiltä Hongkongissa sunnuntaina.Vivek Prakash / Epa

Osa poltti Kiinan lippuja

Mielenosoittajien kulkueet tukkivat liikennettä kaupungissa. Osa mielenosoittajista poltti Kiinan lippuja. Kaikkiaan kymmenettuhannet ihmiset osallistuivat mielenosoituskulkueisiin sunnuntaina.

Joukko demokratia-aktivisteja kokoontui myös Britannian konsulaatille vaatimaan Britannialta toimia entisen siirtomaansa demokratian suojelemiseksi.

On epäselvää, onko Britannia halukas puuttumaan tilanteeseen. Britannia toivoo voivansa tiivistää kauppayhteistyötä Kiinan kanssa erityisesti EU-eronsa jälkeen.

Useita kuukausia jatkuneet demokratiamielenosoitukset ovat välillä yltyneet väkivaltaisiksi Hongkongissa. Mielenosoittajat ovat runnelleet metroasemia tai sytyttäneet tulipaloja kaduilla.

Liike on saanut läpi yhden alkuperäisistä vaatimuksistaan, kun epäsuosittu lakialoite rikollisten luovuttamisesta Manner-Kiinaan vedettiin pois. Mielenosoittajat vaativat nyt laajempia demokraattisia uudistuksia, selvitystä poliisin toiminnasta mielenosoitusten aikana, pidätettyjen armahdusta ja yleistä äänioikeutta.

Kiina on syyttänyt ulkovaltoja, erityisesti Yhdysvaltoja ja Britanniaa levottomuuksien lietsomisesta.

Lähteet: AFP, Reuters, STT