Herätys: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabian öljylaitosiskuun, kotivakuutus katkaistiin liian monen vahingon takia, viikko alkaa sateisena

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Donald Trump
Presidentti Trump ei ole nimennyt Saudi-Arabiaa vastaan tehtyjen iskujen syylliseksi epäiltyä tahoa.Yuri Gripas / EPA

Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyyn iskuun

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoo maan olevan valmiina vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyyn hyökkäykseen. Trump kirjoitti Twitterissä, että Yhdysvallat odottaa Saudi-Arabian kertovan, kenen maa uskoo tehneen hyökkäyksen. Ulkoministeri Mike Pompeo on syyttänyt iskusta Irania. Iran on kiistänyt syytökset. Jemenin huthi-kapinalliset ovat ilmoittautuneet iskujen tekijöiksi, mutta asiaa ei ole vahvistettu.

Luke: Nautakarjatilojen päästöt "merkittävästi yliarvioitu"

Lehmiä Luken Maaningan tutkimusasemalla.
Sami Takkinen / Yle

Luonnonvarakeskus Luken mukaan nurmipelloilta kulkeutuu vesistöön yli kaksi kertaa vähemmän fosforia kuin tähän saakka on luultu. Taustalla ovat muun muassa muutokset lietelannan käsittelyssä. MTK:n mielestä uusi arvio tarkoittaa sitä, että maataloudessa olisi mahdollista jopa lisätä fosforin käyttöä.

Perheenäidin kotivakuutus irtisanottiin liian monen vahingon vuoksi – vakuutusyhtiöiden käytäntö ei näy sopimusehdoissa

Vakuutusyhtiöltä saatu kirje.
Juulia Kekki-Keväänranta

Juulia Kekki-Keväänrannan kotivakuutus irtisanottiin odottamatta. Vakuutusyhtiön kirjeessä kerrottiin syyksi tavanomaisuudesta poikkeava vahinkokehitys eli lisääntyneiden vahinkojen määrä. Tapaus on harvinainen, muttei poikkeuksellinen. Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen mukaan vakuutusyhtiön irtisanomisoikeutta tavanomaisesta poikkeavan vahinkokehityksen vuoksi ei löydy vakuutusehdoista.

Valokuitu vai 5G? Miksi kuluttajille myydään nyt kallista kuitua nettiyhteydeksi, jos kohta kaikilla on 5G?

Telian kyltti tien laidassa joka mainostaa avointa kuitua.
Valokuitua markkinoivia operaattoreiden tauluja on ilmestynyt omakotialueille. Marcus Ziemann / Yle

Tulevaisuuden nettiyhteydet tarvitsevat valokuitua, mutta Suomen suurimpien operaattoreidenkin välillä on linjaero siitä, tarvitsevatko myös kuluttajat.

Viikko alkaa viileänä ja sateisena

Sääkartta
Jesse Heikkilä / Yle

Aamun ja aamupäivän aikana maan keskiosan sadealue liikkuu hiljalleen kaakkoon. Päivällä lämpötila nousee etelässä ylimmillään vähän kymmenen asteen yläpuolelle, pohjoisessa on viileämpää. Pohjoisessa tulee päivällä hajanaisia sateita. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.