2 000 pinkkiä posankkaa kisasi Aurajoessa puhtaiden vesien puolesta – rankkakaan sade ei hyydyttänyt yleisön hymyjä

Posankka Race oli tasaväkinen kisa. Vain muutama pinkki purjehtija sai vedettyä kaulaa muuhun joukkoon. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

TURKU Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksen kummi, turkulainen Osku Valtonen tunnustautuu heti Posankan ihailijaksi. Hän näkee omintakeisessa kumiankan ja marsipaanipossun risteytyksessä turkulaisuuden kuvan.

– Jos Jumala ei olisi luonutkaan ihmistä omaksi kuvakseen, vaan turkulaisen kuvaksi, me kaikki näyttäisimme tällä hetkellä posankoilta.

Ja sitten sama hiukan vakavahenkisemmin: Posankka tuo Valtosen mielestä kaivattua iloa ja positiivisuutta.

– Tämä liki 2 000 posankan kilpajoukko joen aalloilla saa porukat hymyilemään jopa tällaisessa sateessa ja tuulessa, hämmästelee Valtonen.

– Jos jumala ei olisi luonutkaan ihmistä omaksi kuvakseen, vaan turkulaisen kuvaksi, me kaikki näyttäisimme tällä hetkellä posankoilta, filosofoi Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksen kummi Osku Valtonen, joka selosti Posankka Racen. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Onhan se ihmeellistä, että säästä huolimatta jokiranta täyttyi ihmisistä, jotka halusivat olla todistamassa kumilelujen kelluntaa kohti maaliviivaa. Yhden pikkuposankan saattoi adoptoida kymmenellä eurolla. Varoilla tuetaan Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksen työtä, ja koko tapahtumalla kiinnitetään huomiota vesistöjen roskaantumiseen.

Osku Valtonen harrastaa kalastusta. Hän tietää hyvin, että jos menee minne tahansa asumattomaan saareen vaikkapa evästauolle, sieltä saisi kerättyä useamman muovikassillisen ihmisen jättämää roskaa.

Valtonen näkee Posankka-kisan myös hyvänä esimerkkinä: jos ihminen saa tavaraa jokeen, on hänellä kyky myös saada se sieltä pois.

Chicagosta mallia

Posankka Race sopii hyvin tähän syksyyn, kun ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä on 50-vuotias ja taiteilija Alvar Gullichsenin suunnittelema Posankka 20-vuotias.

Esikuva Aurajoessa järjestettävälle kilpailulle löytyi ulkomailta. Chicagossa järjestetään Ducky Derby, jossa kisaa 60 000 kylpyankkaa. Turussa oli tällä kertaa noin 2 000 kellujaa, joten kasvuvaraa on.

Yrittäjä Kristiina Winterin idea oli laittaa 2 000 pientä posankkaa kellumaan Aurajokeen ja kilpailemaan nopeudesta. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Yrittäjä Kristiina Winterin mielestä ei riittänyt, että iso Posankka-patsas tervehtii Turkuun tulijoita Helsingin moottoritien päätteeksi. Hän suunnitteli sen ympärille sekä tuotesarjan T-paitoineen, kangaskasseineen, lippalakkeineen, kylpyleluineen ja koruineen että hyväntekeväisyystapahtuman, Posankka Racen.

– Posankka on hieno tyyppi! Turun uusi virallinen kaupunkieläin, kehuu Winter.

Suojelutyötä pilke silmässä

Aivan Posankka Racen lähtölaskentaan asti jokirannan kojulla on adoptiojono. Sijoituksen suojelutyöhön tekivät myös Panu ja Jaana Villanen.

Panu Villanen tunnetaan biologina ja muun muassa Ylen luontoiltojen asiantuntijana. Hän perustelee intoaan adoptoida Posankka sillä, että Itämeri on jokaisen vastuulla.

– Adoptoin posankan vain hetkeksi. Kuten kaikki muukin maailmassa, tämäkin on meillä vain hetken lainana. Ensi vuoden kisassa joku muu saa adoptoida sen.

Villaset arvostavat eritoten ideaa tehdä konkreettinen tapahtuma, johon jokainen voi osallistua, joka on hauska ja joka jää mieleen. Vaikka asia on vakava, ei heidän mielestään silti tarvitse olla vakavamielisiä.

– Luonnonsuojelutyötä voi edistää pilke silmässä. Olenkin julistanut itseni jo ennakkosuosikiksi, virnuilee Panu Villanen.

Roope-hylje iloitsi, kun Jaana ja Panu Villanenkin adoptoivat oman pikku posankan kisaan. Kuva: Päivi Leppänen / Yle