1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saudi-Arabia

Saudien öljylaitoksiin iskeneiden aseiden laukaisupaikkaa arvuutellaan – yksi vaihtoehto on Irakin aavikko

Yhdysvallat ja Saudi-Arabia eivät usko Jemenin huthikapinallisten väitettä lennokkien laukaisusta.

Saudi-Arabia
lennokin romu
Saudien torjuma huthi-kapinallisten drooni Riadissa syyskuun alussa. Iranin uskotaan auttaneen iskun toteuttamisessa. AOP

Laukaistiinko Saudi-Arabian itäosiin iskeneet lennokit – tai risteilyohjukset – Jemenin sijasta jostain muualta? Lauantaista lähtien alkoi muun muassa irakilaisissa tiedotusvälineissä esiintyä väitteitä, että ne oli laukaistu itse asiassa Irakin eteläosasta.

Irakin pääministeri Adel Abdel Mahdi kiisti sunnuntaina, että iskut olisi tehty Irakin maaperältä. Hän vakuutti, että Irak estää jo perustuslakinsa velvoittamana alueensa käyttämisen naapurimaihin tehtyihin hyökkäyksiin.

Irakin shiiaenemmistöisessä eteläosassa toimii kuitenkin CNN-uutiskanavan mukaan (siirryt toiseen palveluun) Iran-mielisiä puolisotilaallisia joukkoja, ja siellä on paikalla myös Iranin vallankumouskaartin yksikköjä.

Irakin rajanaapurin Kuwaitin viranomaiset sanoivat sunnuntaina tutkivansa tietoja, joiden mukaan Kuwaitin alueen yllä olisi nähty drooni eli lennokki.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo syytti lauantai-iltana twitter-viestissään iskuista Irania. Hänen mukaansa ei ole todisteita siitä, että iskut olisi tehty Jemenistä. Yhdysvallat ei tosin ole esittänyt todisteita siitä, että ne olisi tehty muualtakaan.

Iran on tapansa mukaan kiistänyt syytökset ja jälleen kerran uhkaavasti muistuttanut, että Yhdysvaltain Lähi-Idässä oleva sotilastukikohdat ovat sen ohjusten kantomatkan sisällä.

Kartta Persianlahden alueesta
Petteri Sopanen / Yle

Huthit käyttävät ohjuksia ja lennokkeja

Jemenissä maan hallitusta ja Saudi-Arabian asevoimia vastaan taistelevat huthikapinalliset ilmoittivat lauantaina iskeneensä saudien öljylaitoksiin kymmenellä droonilla eli kohteeseen törmäävillä, räjähdyspanoksella varustetulla lennokilla.

Huthit ovat tehneet sotavuosien mittaan Saudi-Arabiaan useita iskuja yksittäisillä ballistisilla ohjuksilla ja lennokeilla. Osa on pudonnut, jotkin on saudien ilmapuolustus torjunut. Kohteet ovat olleet Saudi-Arabian eteläosassa.

Kymmenen lennokin isku näin kauas olisi hutheilta jotain uutta.

Huthien ohjukset ja lennokit (siirryt toiseen palveluun) ovat iranilaisia tai iranilaisten mallien versioita. Useimmat ovat melko lyhyen kantaman aseita. Tämän vuoden alussa YK:n tutkijat kertoivat huthien uudesta droonista, jonka kantomatka olisi tuuliolosuhteista riippuen 1 200 – 1 500 kilometriä.

Abqaiqin öljylaitokset ovat noin 1 300 kilometrin päässä huthien hallussa olevasta alueesta Jemenissä. Irakin eteläosa on lähempänä.

Satelliittikuva Saudi-Arabian itäosassa palavista öljylaitoksista.
Satelliittikuva Saudi-Arabian itäosassa 14. syyskuuta palavista öljylaitoksista.NASA

Paikallista apua iskuihin?

Huthit ovat väittäneet, että he saivat iskuihinsa apua Saudi-Arabian sisältä. Huthien tiedottaja Yahya Saree sanoi, CNN:n mukaan, että kuningaskunnan sisältä saatiin tarkkaa tiedustelutietoa ja yhteistyötä.

Jemenin huthit ovat shiiamuslimeja, kuten myös saudiväestö hyökkäyksen kohteena olleiden laitosten ympäristössä. Saudi-Arabian johto ja väestön enemmistö ovat sunneja.

Väite paikallisesta avusta saattaa olla myös propagandaa, jolla huthit yrittävät lietsoa sisäisiä levottomuuksia Saudi-Arabiaan.

Joka tapauksessa melkoista tuhoa aiheuttaneet iskut öljykentille ja öljyn tuotantolaitoksille ovat kolaus saudien asevoimille. Abqaiqin öljylaitosten suojana on huippumoderneja amerikkalaisia Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, mutta nyt ne eivät voineet hyökkäykselle mitään.

Aiemminkin huthit ovat tehneet kohteeseen törmäävillä lennokeilla iskuja saudien Patriot-järjestelmän valvonta- ja tulenjohtotutkiin. Niiden tuhouduttua Patrioteilla ei ole voitu torjua myöskään huthien ballistisia ohjuksia.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi