Trump puolusti korkeimman oikeuden tuomaria Kavanaugh’ta uusia syytöksiä vastaan

New York Times -lehti julkaisi lauantaina uusia tietoja kiistellyn tuomarin väitetystä epäsopivasta käytöksestä tämän opiskeluaikoina.

Brett Kavanaugh
äkäinen Brett Kavanaugh
Korkeimman oikeuden tuomariksi valittu Brett Kavanaugh oli ehdokasvaiheessa senaatin kuultavana syyskuussa 2018.Andrew Harnik / Pool / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolusti sunnuntaina jälleen kiisteltyä korkeimman oikeuden tuomaria Brett Kavanaugh’ta. Yhdysvaltalainen New York Times -lehti toi viikonloppuna esiin (siirryt toiseen palveluun)uusia syytöksiä Kavanaugh’n väitetystä epäsopivasta käytöksestä.

Trump piti syytöksiä valheellisina ja vakuutti Kavanaugh’n olevan syytön.

– Häntä halutaan pelotella, jotta hän kääntyisi liberaaliksi, Trump sanoi Twitter-viestissään.

Hän myös kehotti Kavanaugh’ta ryhtymään oikeustoimiin väitteiden vuoksi.

Demokraattisenaattori Kamala Harris ja demokraattipresidentti Barack Obaman entinen asuntoministeri Julián Castro vaativat Kavanaughn asettamista virkasyytteeseen. Sekä Harris että Castro ovat ehdolla demokraattien presidenttiehdokkaaksi.

Harris syytti Kavanaugh'n valehdelleen Yhdysvaltain senaatille ja kansalle.

Lehti tutki tuomarin opiskelijaelämän tapahtumia

Tuomariin aiemmin liitetyt väitteet epäsopivasta käytöksestä ponnahtivat jälleen julkisuuteen, kun New York Times julkaisi lauantaina kirjoituksen, jossa käsitellään Kavanaugh’n opiskeluaikoja Yalen huippuyliopistossa 1980-luvulla.

Kirjoitus perustuu lehden kahden toimittajan tutkimuksiin, joista he ovat laatineet uutuuskirjan.

Kirjoituksessa esiteltiin Yalen entisen opiskelijan Deborah Ramirezin aiempaa väitettä, että Kavanaugh olisi opiskelijabileissä kiskonut housunsa alas ja työntänyt penistään Ramireziin päin. Ramirezin väitettä käsiteltiin jo viime vuonna Kavanaugh’n ollessa ehdolla korkeimman oikeuden tuomarin paikalle.

Tuolloin senaatin kuulemisessa Kavanaugh kiisti syytökset ja sanoi, että mikäli Ramirezin kuvaus olisi todella tapahtunut, olisi koko yliopisto puhunut siitä.

New York Timesin selvityksen mukaan näin olikin käynyt ja useat ihmiset olivat lehden mukaan kuulleet siitä.

Lehti kertoi uudesta tapauksesta

Toimittajien mukaan he olivat lisäksi selvittäneet toisen vastaavankaltaisen tapahtuman Kavanaugh’n Yalen ajoilta.

Kavanaugh’n opiskelutoveri Max Stier oli kertonut toisista alkoholihuuruisista juhlista, joissa Kavanaugh oli väitetysti niinikään esitellyt penistään. Hänen ystäviensä kerrottiin työntäneen Kavanaugh’ta naisopiskelijaa päin.

Väitetyn ahdistelun kohteeksi joutunut nainen kieltäytyi kommentoimasta asiaa New York Timesille. Naisen ystävien mukaan hän ei muista tapausta. Yhdysvaltalaismediassa (siirryt toiseen palveluun) myös Stierin uskottavuutta on epäilty, koska hän toimi 1990-luvulla presidentti Bill Clintonin puolustusasianajajana.

New York Timesin mukaan liittovaltion poliisi FBI ja senaattorit olivat saaneet viime vuonna tiedon näistä uusista väitteistä, mutta niitä ei tutkittu.

Kavanaugh'n nimitysprosessia korkeimman oikeuden tuomariksi värittivät viime vuonna kolmen naisen syytökset, joiden mukaan tuomari syyllistyi seksuaaliseen ahdisteluun ja epäsopivaan käytökseen opiskeluvuosinaan.

Viraltapano ei todennäköistä

Kavanaugh’n asettamista virkasyytteeseen on vaadittu Yhdysvalloissa julkisuudessa aiemminkin.

Hänen viraltapanonsa ei kuitenkaan ole todennäköistä, koska republikaaneilla on enemmistö senaatissa.

Korkeimman oikeuden tuomareiden virkasyyteprosessi on Yhdysvalloissa samankaltainen kuin presidentin virkasyytemenettely. Viraltapano vaatisi edustajainhuoneen enemmistön ja senaatista kahden kolmasosan tuen.

Artikkelia täsmennetty 16.9.2019 kello 10.55. Lisätty tieto, että Kamala Harris pyrkii demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Lisätty tieto, että uusien ahdistelysyytösten uhri ei ole halunnut kommentoida väitteitä ja että hän ei – ystäviensä mukaan – muista tapausta. Lisätty tietoa uusien ahdistelusyytösten esittäjästä ja hänen yhteydestään presidentti Bill Clintoniin.

Lue myös:

Kavanaugh vannoi virkavalan – Trump pahoitteli, että tuomari joutui käymään läpi ”kamalan kärsimyksen”

Analyysi: Tuomaritko muka riippumattomia? Tapaus Kavanaugh asettaa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden uskottavuuden koetukselle

Lähteet: AFP