1. yle.fi
  2. Uutiset

Öljyn hinta pomppasi rajusti, pientä tasaantumista myöhemmin

Öljyn hinta nousi enemmän kuin Iranin vallankumouksen tai Kuwaitin sodan alettua.

Öljyn hinta
 öljylaitos Aramco
Savu nousee saudiarabialaisesta Abqaiqin öljynjalostamosta lennokkihyökkäyksen jälkeen.AFP

Öljyn hinta lähti odotetusti jyrkkään nousuun markkinoiden avauduttua maanantaiaamuna.

Pohjanmeren Brent-laadun raakaöljyn hinta ehti nousta enimmillään 13 prosenttia ja Yhdysvaltain raakaöljyfutuurit 11 prosenttia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin lupaus laskea öljyä markkinoille Yhdysvaltain strategisista varmuusvarastoista, sai nousun taittumaan.

Trump kirjoitti, että öljyä tulee markkinoille niin paljon, että kysyntään pystytään vastaamaan.

Saudi-Arabia on maailman suurin öljynviejä. Nyt lauantaisten iskujen vuoksi noin puolet maan öljyntuotannosta on keskeytyksissä. Tämä vastaa noin viittä prosenttia maailman öljynkysynnästä.

Öljyvarastojen purkaminen voidaan aloittaa muutaman päivän sisällä. Sen sijaan hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Abqaiqin jalostamon saaminen täyteen toimintakuntoon kestää kuukausia, arvioi talousuutistoimisto Bloomberg.

Öljymarkkinoita huolettaa myös se, että hyökkäyksiä voi tulla lisää. Saudi-Arabian ilmapuolustus todettiin nyt erittäin haavoittaviseksi.

Bloombergin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Saudi-Arabian öljyntuotantoon kohdistunut hyökkäys aiheutti suurimman piikin öljyn hintoihin kuin Iranin islamilainen vallankumous vuonna 1979 tai Irakin suorittama Kuwaitin valloitus vuonna 1990.

Suomessa bensiinin hintoihin ei odoteta yhtä suurta nousua, sillä Suomeen tuodaan raakaöljy pääasiassa Venäjältä.

Osakkeiden hinnat olivat Aasiassa laskusuunnassa. Sijoittajat ovat vaihtaneet rahojaan myös niinsanottuihin turvavaluuttoihin, eli Sveitsin frangiin ja Norjan kruunuun.

Trump: Yhdysvallat on valmiina vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyyn iskuun – Pompeo syyttää suoraan Irania

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi