Nuoria miehiä yritetään houkutella lääkäriopintoihin –​ lääkäreistä ja opiskelijoista suurin osa on edelleen naisia

Muutama vuosi sitten lääkäreiksi haluavien miesten määrä kasvoi selvästi, mutta naiset ovat jälleen ajaneet miesten ohi.

lääkärit
Tippa kuvan etualalla.
Naislääkäreiden määrä kääntyi selkeään kasvuun viime vuosikymmenellä. Aiemmin miesvaltainen ala on nyt selkeästi naisvoittoinen, kun noin 60 prosenttia työikäisistä lääkäreistä on naisia. Kuvituskuva.Toni Pitkänen / Yle

Lääkäreiksi haluavien naisopiskelijoiden määrä on kääntynyt jälleen selvään kasvuun Suomen yliopistoissa.

Esimerkiksi Oulussa lääkäriopintonsa aloittaneista on jälleen noin kaksi kolmasosaa ollut naisia, kun sukupuolijakauma jo lähes tasoittui vuosikymmenen puolivälissä, kertoo lääketieteellisen tiedekunnan koulutusdekaani Jyrki Mäkelä.

– Vuosina 2015–17 oltiin aika lailla tasoissa opiskelijamäärissä, mutta nyt kahtena viime vuonna suunta on kääntynyt taas selkeästi naisten suuntaan, Mäkelä laskeskelee kehitystä tilastoista.

Mieslääkäreiden määrän ennakoidaan kasvavan 2020-luvulla

Muutama vuosi sitten Lääkäriliitto ennakoi (siirryt toiseen palveluun) valtakunnallisesti, että miesten ja naisten jakauma alkaa tasoittua 2020-luvulla, kun miesopiskelijoiden määrä oli lähtenyt kasvuun muuallakin kuin Oulussa.

Esimerkiksi Turussa vuosina 2015 ja 2016 lääkäriopintonsa aloittaneista vain niukka enemmistö oli enää naisia. Kolmena viime vuonna aloittaneista kuitenkin jälleen noin 60 prosenttia on ollut naisia. Myös Tampereella kehitys on ollut samankaltaista.

Lääkäriliiton sukupuoliennuste ei perustu pelkästään opiskelijalukuihin: mieslääkäreiden suhteellisen määrän kasvua tukee myös se, että jatkossa yhä useampi eläkkeelle jäävä lääkäri on nainen (siirryt toiseen palveluun) (Lääkärilehti).

Naislääkäreiden määrä kääntyi selkeään kasvuun viime vuosikymmenellä. Aiemmin miesvaltainen ala on nyt selkeästi naisvoittoinen, kun noin 60 prosenttia työikäisistä lääkäreistä on naisia.

Isoin kysymys on saada miehet pääsykokeisiin.

Professori Jyrki Mäkelä

Professori, koulutusdekaani Jyrki Mäkelän mukaan alan haasteena on saada nuoret miehet kiinnostumaan lääkäriopinnoista.

– Lukioiden kanssa tehtävää yhteistyötä on jo lisätty. Järjestämme kurkistuskursseja, joilla annetaan vinkkejä siitä, että mitä lääketieteen opiskelu oikein on. Toivottavasti nämä innostavat nuoria miehiä hakeutumaan alalle.

Mäkelän mukaan miesten pääsykoemenestys ei juuri eroa naisista, vaan naisopiskelijoiden iso määrä selittyy suuremmalla hakijamäärällä eli kiinnostuksella lääkäriopintoihin.

– Miehet ovat ihan yhtä lahjakkaita, kuin naiset, mutta naisten kiinnostus lääketiedettä kohtaan on vain kasvanut selkeästi. Se on tässä olennainen asia.

Koulutusdekaani Mäkelä korostaa, että lääkäreiden ja opiskelijoiden naisvaltaisuus ei ole ongelma. Hän kuitenkin muistuttaa, että miehillekin on alalla tilaa.

– Isoin kysymys on saada miehet pääsykokeisiin, Mäkelä pohdiskelee.

Lääketieteen pääsykokeet uudistuvat

Tulevina vuosina seurataan tarkasti miten uudistunut pääsykoe ja valintamenetelmät vaikuttavat lääkäriopiskelijoiden sukupuolijakaumaan.

Ensi vuonna lääketieteen opiskelijoista 51 prosenttia valitaan yo-todistuksen arvosanojen perusteella ja loput pääsykokeiden perusteella. Suoran todistushaun arvioidaan usein suosivan nuoria naisia. Myös alalta on arvioitu, että osittaisen suoravalinnan oletetaan nostavan naisten osuutta lääkäriopiskelijoista.

Todistuspisteytyksessä kaikilta hakijoilta otetaan huomioon äidinkieli, matematiikka, biologia ja kemia. Lisäksi hakijalta huomioidaan kaksi muuta parasta ainetta. Korkeimmat pisteet saa fysiikan ja pitkän kielen yhdistelmällä.

Viime vuonna lääkäriopintoihin haettiin ensimmäistä kertaa yliopistojen yhteishaulla ja yhteisillä valtakunnallisilla arvosteluperusteilla.

Korjaus 17.9. klo 8.40: Lääketieteellisten alojen yhteisvalintaan siirryttiin vuonna 2018 eikä tänä vuonna, kuten jutussa aiemmin mainittiin.