Kuopion kaupunginhallitus vahvisti yt-neuvottelujen aloittamisen – jopa 200 työpaikkaa vaarassa

Tavoitteena on löytää kymmenen miljoonan euron pysyvät kululeikkaukset kahden seuraavan vuoden aikana.

Kuopion kaupungin pitäisi löytää vuosina 2020 ja 2021 kymmenen miljoonan euron pysyvät kululeikkaukset. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopion kaupunki aloittaa yhteistoimintaneuvottelut. Asia varmistui, kun kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti maanantain kokouksessaan kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen esityksen neuvottelujen aloittamisesta.

Kuopion kuluvan vuoden tulos on tänä vuonna arviolta yli 20 miljoonaa euroa alijäämäinen, ja talousarviovalmistelun tämän hetken tilanne veisi ensi vuonna jopa 30 miljoonan euron alijäämään.

Aiemmin tämän vuoden alijäämäksi arvioitiin 13 miljoonaa euroa, mutta erityisesti verotulojen jyrkästi ennakoitua huonompi kehitys muutti ennustetta synkempään suuntaan.

Yt-neuvottelujen tavoitteena on kymmenen miljoonan euron pysyvät kululeikkaukset kahden seuraavan vuoden aikana. Neljä miljoonaa euroa kohdistuisi vuodelle 2020 ja kuusi miljoonaa euroa vuodelle 2021.

Henkilöstömenojen osuus säästötavoitteesta on arviolta noin 8,8 miljoonaa euroa. Henkilöstön vähennystarve on enimmillään 200 työntekijää, henkilötyövuosissa 180. Suunnitelmissa on irtisanomisten lisäksi osa-aikaistamisia, vapaaehtoisia palkattomia vapaita sekä lomarahojen vapaaksi vaihtamista.

Kaupungin palveluksessa on yli 7 300 työntekijää. Tavoitteena on vähentää kuluja siten, ettei asiakasturvallisuutta tai lakisääteisten palvelujen järjestämistä vaaranneta. Samalla pyritään kiinnittämään huomiota työntekijöiden jaksamiseen.

Myös kaupungin investoinnit ovat lähivuosina suuret. Niiden toteuttamisaikatauluja joudutaan myös tarkastelemaan ja priorisoimaan uudelleen.