1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivokset

Kaivoksen vastustajat keräsivät yli 51 000 nimeä – "Ylläksen matkailu ei kestä kaivosta"

Nimilista luovutetaan tiistaina Kolarin kunnanvaltuustolle. Nimiä kerättiin Äkäslompolossa Jounin Kaupalla ja netissä.

kaivokset
Äkäsjoki ja Hannukaisen kaivosaluetta
Äkäsjoki virtaa Hannukaisen suunnitellun kaivosalueen vierestä kohti Tornionjoen vesistöä.Jarmo Honkanen / Yle

Lapin Kolarissa on kerätty kunnan asukkailta ja matkailijoilta yli 51 000 nimeä Hannukaisen kaivoshanketta vastustavaan adressiin (siirryt toiseen palveluun). Yl­läs il­man kaivoksia – Ei Ko­la­rin Han­nu­kai­sen kai­vos­hank­keel­le -adressi luovutetaan Kolarin kunnanvaltuuston kokouksessa tiistaina 17. syyskuuta.

Net­ti­ad­res­si on ke­rän­nyt 13 529 al­le­kir­joi­tus­ta ja ad­res­si Jou­nin Kau­pal­la Äkäs­lom­po­los­sa 37 529 al­le­kir­joi­tus­ta. Nimiä on eri puolilta Suomea.

Ad­res­si avat­tiin vuo­den 2014 hel­mi­kuus­sa. Tuol­loin kai­vos­han­ket­ta veti North­land Mi­nes Oy. Kai­vo­syh­ti­ön ajau­dut­tua kon­kurs­siin ad­res­si sul­jet­tiin ja ni­miä ryh­dyt­tiin ke­rää­mään uudelleen, kun Han­nu­kai­nen Mi­ning Oy os­ti kai­vos­hankkeen ja Ko­la­rin kun­ta ava­si kaa­voituksen uu­del­leen.

Hannukainen Mining Oy on saanyt kaivospiiriluvan, mutta ympäristölupaa hankkeella ei vielä ole. Avolouhoksen kaavoitus on edelleen kesken.

Kaivoksen jäljet pelottavat

Adressiin allekirjoittaneet vaativat, että Hannukaisen kaivoshanke jätetään toteuttamatta ja Ylläksen matkailualue rauhoitetaan luontomatkailualueeksi. Adressilla halutaan myös muistuttaa, että kaivostoiminta jättämät jäljet vaikuttavat pitkään.

Nimikerätyksen alkuun pannut kolarilainen matkailuyrittäjä Heli Kaulanen sanoo, että suuri nimimäärä oli ainakin jonkinlainen yllätys.

– Asiasta tuli ihmisiltä viestejä eri puolilta Suomea, jotka kannustivat että olemme oikealla asialla. Olen todella iloinen siitä, Kaulanen sanoo.

Kaulasen mukaan kaivos on valtava uhka Ylläksen alueen matkailuyrityksille.

– Matkailu vain jatkaa kasvamistaan, nimenomaan ulkomaalaisilla matkailijoilla. He tulevat tänne juuri luonnon rauhan ja kauniiden maisemien takia. Matkailu ei kestä kaivosta eikä sitä kestä Kolarin kuntakaan taloudellisesti, Kaulanen perustelee.

"Ruusuinen muistikuva" edellisestä kaivoksesta

Moni kolarilainen kannattaa kaivosta. Esimerkiksi suurin osa kuntapäättäjistä on sen kannalla.

– Kolari on vanha kaivoskunta ja kolarilaisilla on ruusuinen muistikuva siitä, mitä se oli silloin. Silloin (Rautuvaaran) kaivos oli paljon pienempi ja se oli maanalainen kaivos eikä avolouhos kuten tämä. Se aika ei tule takaisin, Kaulanen toteaa.

Kaivosyhtiö Hannukainen Mining Oy haluaa aloittaa kaivoksen rakentamisen vuonna 2021 ja toivoo sen olevan toiminnassa vuonna 2023.

Voit keskustella aiheesta klo 22 saakka.

Lue myös:

Hannukaisen kaivosyhtiö lupaa vähentää purkuvesien metallipitoisuuksia – päästöjen pelätään jopa tappavan lohia

Luonnonvarakeskus ei puolla Hannukaisen kaivosta – kuparipäästöt voisivat jopa tappaa lohia

Uusi kunnanjohtaja toivoo lähentävänsä kaivoksen kannattajia ja vastustajia Kolarissa

Lue seuraavaksi