Terhi Harju lähti äänestämään 112 kilometrin päähän mukanaan tukku valtakirjoja – saamelaiskäräjävaalien ongelmaisen postiäänestyksen uskotaan vaikuttavan äänestysintoon

Saamelaiskäräjävaalien postiäänestys aiheuttaa äänestäjille päänvaivaa ja pitkiä matkoja postipalveluiden äärelle.

äänestäminen
Terhi Harju
Ville-Riiko Fofonoff / Yle

Inarin kunnan Sevettijärveltä kotoisin oleva Terhi Harju kaartaa autonsa Inarin kirkonkylän asiamiespostin pihaan. Hän on juuri ajanut 112 kilometrin matkan, jotta saa haltuunsa saamelaiskäräjävaalien äänestysasiakirjat.

Syksyn saamelaiskäräjävaalit toimitetaan postiäänestyksenä, jossa äänestyspaperit toimitetaan jokaiselle äänioikeutetulle kirjattuna kirjeenä ja Harjulle lähin posti sijaitsee Inarin kirkonkylällä.

– Aion äänestää tässä autossa. Täytän kaikki paperit ja laitan saman tien takaisin postiin, ettei tarvitse tulla tänne uudelleen, kertoo Harju.

Terhi Harju
Terhi Harju suunnitteli äänestysreissunsa viikonlopulle, sillä arkena 112 kilometrin postimatkaa ei pysty helposti taittamaan. Xia Torikka / Yle

Saamelaiskäräjävaalien postiäänestyksessä jokainen äänestäjä saa postilta saapumisilmoituksen kirjatusta kirjeestä lähimpään postin palvelupaikkaan.

Äänestäjä huolehtii itse oman äänestyskirjeensä noutamisen joko henkilökohtaisesti tai valtakirjalla.

Vaaliasiakirjoihin kuuluvat äänestyslippu, vaalikuori, lähetekirje, ohjeet sekä postin palautuskuori. Äänestäjän tulee itse myös huolehtia siitä, että äänestyslippu kuorineen palautetaan palautuskuoressa postiin.

Palautuskuori täytyy palauttaa tietyn ajan sisällä postiin, jälleen kirjattuna kirjeenä. Palautuskuorta ei saa jättää esimerkiksi postilaatikkoon.

Terhi Harju
Äänestämispaperit täytettyään Harju palauttaa äänestyskuorensa jälleen kirjattuna kirjeenä Inarin postiin. Ville-Riiko Fofonoff / Yle

Pitkiä välimatkoja syrjäkyliltä posteihin, viivästyneitä saapumisilmoituksia – tätä tarkoittaa postiäänestys

Saamelaiskäräjävaaleissa on vajaa 6 000 äänioikeutettua. Äänioikeutetuista noin puolet asuvat pohjoisimmassa Suomessa, Saamenmaalla, jossa pitkät välimatkat ovat tuttuja jokaiselle.

Monella äänestäjällä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta kulkea lähimpään postiin noutamaan äänestyskirjeitään.

Siksi myös Terhi Harjulla on postireissullaan kahdeksan Sevettijärven kyläläisen luovuttamat valtakirjat, joilla hän voi toimittaa äänestäjille omat äänestysasiakirjansa.

– Kaikilla ei ole aikaa kulkea Sevettijärveltä tänne ja siksi vien valtakirjalla nämä äänestyspaperit heille. Heidän täytyy vielä pohtia myöhemmin, miten palautuskuori saadaan jälleen Inariin, kertoo Harju.

Saamelaiskäräjävaalien postiäänestys aiheuttaa ongelmia vaaleista toiseen. Myös vuoden 2015 vuoden vaaleissa äänestäjät kokivat äänestämisen vaikeaksi. Pitkien välimatkojen lisäksi viivästyneet saapumiskirjeet ovat aiheuttaneet päänvaivaa.

Äänestäjän mielestä vaalitapa voi vaikuttaa paljon siihen, että moni ääni jää näissä vaaleissa lähettämättä.

– Uskon, ettei moni ihminen äänestä juuri pitkän matkan takia. Tämä ei ole nykyaikainen äänestysjärjestelmä ja kyllä tässä olisi parantamisen varaa, pohtii Harju.

Terhi Harju
Valtakirjalla voi valtuuttaa kaverin noutamaan äänestysasiakirjat. Terhi Harju palaa kotiinsa Sevettijärvelle kahdeksan äänestäjän vaaliasiakirjojen kanssa. Xia Torikka / Yle

Vaalilautakunta kehottaa äänestäjiä olemaan ongelmatapauksissa pikimmiten yhteydessä heihin

Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan puheenjohtaja Janne Näkkäläjärvi on harmissaan postiäänestyksestä aiheutuneista ongelmista. Postiäänestyksen ongelmat ovat olleet tiedossa viime vaaleista lähtien.

– Meillä on tiedossa, että näitä ongelmia on paljon myös tänä vuonna, harmittelee Näkkäläjärvi.

Vuoden 2015 vaalien hiljaisen äänestysaktiivisuuden vuoksi vaalilautakunta päätti järjestää syksyn vaalit ainoastaan postiäänestyksellä, eikä vaalipäivän äänestystä järjestetä.

Saamelaisyhteisöä vanhanaikainen postiäänestys on puhuttanut runsaasti myös näissä vaaleissa.

Vaalitavan muuttamiseen vaaditaan kuitenkin saamelaiskäräjälain muuttamista vaaleja koskevien pykälien osalta.

– Lain mukaan vaalit järjestetään postin kautta. Jos vaalitapaa aiotaan muuttaa, se täytyy tehdä lainmuutoksella, kertoo Näkkäläjärvi.

Janne Näkkäläjärvi
Vesa Toppari / Yle

Vaalilautakunnan puheenjohtajan mielestä on suuri ongelma, mikäli äänestäjä ei ole saanut edes saapumisilmoitusta vaaliasiakirjoistaan.

– En osaa neuvoa nyt muuta, kuin ottamaan yhteyttä meidän vaalitoimistoon. Se on tärkein asia, että saamme ongelmista tiedon, jotta pääsemme eteenpäin selvittämään asioita myös postin kanssa, kertoo Näkkäläjärvi.

Saamelaiskäräjävaalit toimitetaan 1.9.-30.9.2019. Vaalilautakunta on pyytänyt äänestäjiä huolehtimaan, että äänestyskirjeet ovat perillä postitse tai Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan toimistossa viimeistään 30. syyskuuta kello 18:00 mennessä. Saamelaiskäräjävaalien tulos vahvistetaan 2. lokakuuta.

Keskustele aiheesta 16.9 kello 20:00 asti.