Alueen yritysten vaatimuksiin vastattiin: Kruunupyyn lentoasema saa takaisin aikaisemmin menettämänsä lentovuorot

Matkustajamäärät on saatava kuitenkin nousuun, jotta Finnair jatkaa vuoroja myös tulevaisuudessa.

lentoliikenne
Näkymä lentokoneen ikkunasta.
Antti Seppälä / Yle

Kruunupyyn lentoaseman tarjonta paranee, kun vuosi sitten menetetyt kaksi lentovuoroa saadaan takaisin.

Finnair palauttaa varhaisen aamulennon Helsingistä Kruunupyyhyn ja aamupäivälennon Kruunupyystä Helsinkiin. Uudet lentoreitit alkavat ensi vuoden maaliskuussa.

– Saavutettavuuden kannalta tämä parannus on merkittävä ja oleellinen. Varhainen aamulento Kokkolaan tuo puuttuneen palikan takaisin yrityksille. Tästä on käyty Finnairin kanssa keskusteluja pitkään, sanoo alueen lentohalliyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja Kokkolan kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandberg.

Maakunnan yritykset ovat kärsineet viimeisen vuoden aikana lentojen peruuntumisista ja omiin tarpeisiin sopimattomista aikatauluista.

Yrityskysely vakuutti Finnairin

Finnairin pään kääntymisessä ratkaisevana tekijänä oli alueen elinkeinoelämän kyselystä saatu tulos. Aamuvuoron tarpeellisuudesta tehtiin kevään aikana laaja kysely yrityksille ja viesti oli selvä: valtaosa piti lennon puuttumista merkittävänä haittana omalle liiketoiminnalleen.

– Yritykset raportoivat, että esimerkiksi asiakassuhteiden hoito vaikeutui rajusti, kertoo Sandberg.

Kyselystä selvisi myös muita seikkoja, jotka tukivat lentojen palauttamista. Puolen vuoden aikana 188 yritykseltä oli jäänyt tekemättä lentoja aamuvuoron lakkauttamisen takia.

Kruunupyyn lentomatkustajista valtaosa eli 70 prosenttia on liikematkustajia.

Takaisin kaivattu varhainen aamulento on niin sanottu kolmiolento. Se lähtee Helsingistä kello 7.15, kiertää Kemin kautta ja päätyy Kokkolaan kello 9.50.

– Se tuo meille kaivatun aamuyhteyden. Jos Tukholmasta tai muualta Pohjoismaista pääsee jo aamuksi Helsinkiin, niin nyt ehtii Kokkolaan kokoukseen, sanoo Jonne Sandberg.

Toinen Finnairin palauttama lento lähtee Kokkolasta Helsinkiin kello 10.10.

Finnair on luvannut, että lennot jatkuvat toistaiseksi eli ensi syksyyn. Matkustajamäärät on kuitenkin saatava nyt nousuun, sillä viime lokakuussa lakkautettuja vuoroja Finnair perusteli juuri matkustajien vähyydellä.

– Kun tarjonta lisääntyy, uskon, että matkustajamäärä lähtee nousuun, sanoo Kruunupyyn lentohalliyhtiön toimitusjohtaja Stig-Göran Forsman.

Kruunupyyn lentoaseman matkustajamäärät ovat olleet viime vuodet laskusuunnassa. Alkuvuodesta kotimaan lennoilla matkustajat vähenivät kymmenen prosenttia.

Lisäyksen jälkeen Finnair lentää Kokkolasta Helsinkiin ja takaisin neljä kertaa joka arkipäivä.

Lisää aiheesta:

Alueen yritykset kärsivät Kruunupyyn lentokentän tilanteesta: toiveissa päivämatkat ja paremmat aikataulut – "Vientiteollisuudelle välttämättömyys" Kokkola–Pietarsaaren lentoaseman matkustajamäärät jatkavat laskuaan