1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaje Saudi-Arabian öljyntuotannossa tuskin merkittävästi näkyy tankkaajalle Suomessa – öljyn hinta oli keväällä korkeammalla

Öljyn hintakehitykseen vaikuttaa paljon se, kuinka nopeasti iskujen kohteena olleet tuotantolaitokset saadaan käyttöön.

öljyntuotanto
Bensapistooli.
Suomalaisten maksamiin polttoainehintoihin Saudi-Arabian tilanne voi heijastua joidenkin senttien hinnankorotuksena.Oliver Berg / EPA

Suomalaiskuluttajille saakka iskut Saudi-Arabian öljynjalostusta vastaan eivät välttämättä suuremmin näy. Näin arvioi öljy-yhtiö Nesteen energia-asiantuntija Lauri Kärnä.

Jopa puolet Saudi-Arabian öljyntuotannosta on toistaiseksi poissa käytöstä, kun jalostamoihin iskettiin lennokeilla. Iskun tekijäksi ilmoittautuivat Jemenin huthi-kapinalliset.

Vaikka öljyn hinta pomppasi tänään maanantaina kansainvälisillä markkinoilla, on muutos silti samassa haarukassa, jossa hintavaihteluita on hitaampaan tahtiin nähty viime aikoina muutenkin.

– Öljyn tarjonta hetkellisesti notkahtaa iskujen takia, mutta Saudi-Arabia ilmoitti nopeasti tulevansa korvaamaan puolet menetyksestä varastojensa avulla, Kärnä toteaa.

Öljyn hinta on ollut nyt nähtyä nousua korkeammalla myös tämän vuoden keväällä. Esimerkiksi huhti-toukokuusa yhden barrelin hinta (noin 159 litraa) kävi yli 70 dollarissa. Päivällä hinta oli 65 dollarin tuntumassa.

Brent-öljyn hintakehitys viimeisen kolmen vuoden aikana
Seppo Suvela / Yle

Korjausten kesto vielä hämärän peitossa

Kuinka pitkään Saudi-Arabian öljyntuotanto iskuista kärsii, ei vielä ole tarkasti tiedossa. Markkinoilla on ennakoitu, että tuotannosta voisi palautua nopeasti noin kolmannes.

Kärnän mukaan korjaustoimien nopeuteen vaikuttaa esimerkiksi se, millaiset öljyntuotantoon tarvittavat laitteet ovat iskuissa tuhoutuneet. Pelkkien putkien tai säiliöiden korjaaminen ei ole kovin pitkää aikaa vaativa urakka.

Suomalaisen bensa- tai dieselauton käyttäjän kustannuksissa iskut tuskin kovin merkittävästi näkyvät.

Kärnä toteaa, että nyt nähty noin viiden dollarin hinnannousu barrelia kohden voisi näkyä polttoaineen hinnassa 3–4 eurosentin hinnannousuna litraa kohden.

Suomen öljynsaantiin iskuilla ei ole juuri vaikutusta. Esimerkiksi Neste tuo valtaosan raakaöljystään Venäjältä.

Suurimmat öljynviejämaat 2018
Seppo Suvela / Yle

Yhdysvallat maailman suurin öljyntuottaja

Nordean energia-analyytikko Thina Saltvedtin mukaan yhtenä pelkona markkinoilla on, että mahdolliset kostoiskut nostavat öljyn markkinahintaa nyt tehtyjä iskuja enemmän.

Hän pitää kymmenen prosentin hinnannousua merkittävänä tänään maanantaina. Kuinka pysyvää siitä tulee, se riippuu kauanko tuotantovaje kestää.

– Nyt markkinoilla katsotaan, kuinka nopeasti Saudi-Arabia pääsee täyteen tuotantoon, sillä puolet sen öljyntuotannosta uupuu.

Saltvedt sanoo, että markkinoilla on syvä huoli, että se voi kestää jonkin aikaa. Hän huomauttaa myös, että vahinkojen laajuutta Saudi-Arabiassa Aramcon laitoksilla ei tiedetä.

Yksi huoli ja öljynhintaan vaikuttava tekijä on mahdolliset kostoiskut.

– Jos Saudi-Arabia tai Yhdysvallat saa selville, mikä taho oli iskujen takana ja ne ryhtyvät aseelliseen kostoiskuihin tai Saudi-Arabia joutuu uusien drooni-iskujen kohteeksi huolestuttaa markkinoilla, Saltvedt sanoo.

Hyötyjiä Saudi-Arabian tuotannon vajeesta ovat muut suuret öljynviejämaat, jotka saavat öljystään korkeampaa hintaa, Saltvedt katsoo.

Saudi-Arabia on maailman suurin öljynviejävaltio, joka tuottaa yli kymmenen prosenttia maailman öljystä. Suurin öljyntuottaja on Yhdysvallat, joka käyttää tuottamansa öljyn merkittävissä määrin itse. Yhdysvallat on lisännyt tuotantoaan liuskeöljyä hyödyntämällä.

Eniten öljyä Saudi-Arabiasta hankkivat Intia, Kiina, Japani ja Etelä-Korea. Myös Eurooppaan ostetaan saudiöljyä. Ainakin Etelä-Korea saattaa ryhtyä käyttämään öljyä varmuusvarastoistaan, jos tilanne sitä vaatii.

Lue myös

Iranin ja Saudi-Arabian sapelinkalistelu kiihtyy drooni-iskujen myötä, mutta tutkijat eivät usko maiden täysmittaiseen sotaan

Saudien öljylaitoksiin iskeneiden aseiden laukaisupaikkaa arvuutellaan – yksi vaihtoehto on Irakin aavikko

Lue seuraavaksi