1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. YT-neuvottelut

Kouvola suunnittelee jo kolmansia yt-neuvotteluja – säästöt saataisiin aikaan lomauttamalla koko henkilöstö kolmeksi viikoksi

Säästötavoite ensi vuodelle on 5,5 miljoonaa euroa.

Kouvolan kaupungin tulos on painumassa 34 miljoonaa euroa miinukselle. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Kouvolan kaupunki saattaa joutua käymään yhteensä kolmet yt-neuvottelut lyhyen ajan sisällä.

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka aikoo esittää uusien yt-neuvottelujen käynnistämistä.

Toikan mukaan säästötavoite ensi vuodelle on 5,5 miljoonaa euroa. Säästö on tarkoitus nipistää henkilöstöstä. Se saataisiin Toikan mukaan lomauttamalla koko henkilöstö kolmeksi viikoksi.

Toikka aikoo esittää kaupunginhallitukselle lokakuun alussa, että kolmansia yt-neuvotteluja ryhdytään valmistelemaan. Ne olisi tarkoitus käydä ensi vuoden puolella.

Valtuutetut päättivät huhtikuussa, että henkilöstön mahdollisia lomautuksia koskevien yt-neuvottelujen tarpeellisuutta arvioitaisiin uudelleen nyt syksyllä. Tämä siksi, että syksyyn mennessä kuluvan vuoden taloustilanne olisi tarkentunut.

Yhdet neuvottelut takana

Yhdet yhteistoimintaneuvottelut kaupunki sai päätökseen kesällä.

Niiden perusteella Kouvolan kaupunki päätti vähentää kaikkiaan 111 henkilötyövuotta vuoden 2020 loppuun mennessä. Vähennyksillä on tarkoitus säästää viisi miljoonaa euroa ensi vuoden loppuun mennessä.

Toiset yt-neuvottelut puolestaan koskevat 60 henkilötyövuoden lisäsäästöä, jota Kouvola on päättänyt tavoitella vuoden 2021 loppuun mennessä. Nämä neuvottelut käydään ensi vuonna.

Ensimmäisten ja toisten yt-neuvottelujen tuloksena henkilöstön kustannuksista säästettäisiin yhteensä 6,5 miljoonaa euroa.

Talous 34 miljoonaa euroa pakkasella

Kouvolan kaupungin taloustilanne on heikentynyt nopeasti.

Kouvola teki viime vuonna 26 miljoonaa euroa alijäämäisen tuloksen. Tämän vuoden talousarvio hyväksyttiin 11,4 miljoonaa euroa alijäämäisenä, mutta alijäämäennuste on vuoden edetessä kasvanut. Tulos olisi jäämässä tältä vuodelta jopa 34 miljoonaa euroa tappiolliseksi.

Lukuja rumentavat muun muassa kasvaneet sote-kustannukset ja pienenevät verotulot.

Viimeksi viime viikolla Kouvola sai tietää, että se menettää tältä vuodelta verotuloja vielä kolme miljoonaa euroa lisää. Elokuussa ilmenneen seitsemän miljoonan euron verotulojen vähenemisen kanssa tämä tarkoittaa sitä, että tältä vuodelta veroja kertyy yhteensä 10 miljoonaa euroa budjetoitua vähemmän.

Kaupunginjohtaja Marita Toikka pitää välttämättömänä, että kaupungin kuntaveroprosenttia nostetaan ensi vuodelle. Hän ehdottaa puolen prosenttiyksikön korotusta. Lisäksi palveluverkkoja pitää karsia.

Kouvola ei ole huonon taloustilanteensa kanssa yksin.

Yt-menettelyt on tänä vuonna jouduttu aloittamaan kymmenissä kunnissa, koska niiden taloustilanne on heikentynyt yllättävän paljon. Yt-kierroksia on ollut tänä vuonna Kouvolan lisäksi muun muassa Imatralla, Jämsässä ja Savonlinnassa.

Keskustelu aiheesta on avoinna klo 22 saakka.