Katso, miltä näyttää konttilukin esi-isä – Muraalit kertovat Tampereen teollisuushistoriasta

Härmälänrannan asukkaat saivat esittää toiveita alueelle maalattavasta muraalista. Seinämaalaukset ovat tulleet Tampereelle jäädäkseen. Seuraava on työn alla Kaukajärvellä.

katutaide
Muraali Härmälä Tampere seinämaalaus
Härmälänrannan muraalissa on muun muassa rollikka, sekä lentokone Demoiselle, joka on osa suomalaista ilmailuhistoriaa. Sillä tehtiin ensimmäiset lentoyritykset Pyhäjärven jäällä 1910-luvulla.Jani Aarnio / Yle

Tampereen Härmälänrannassa katutaiteilijaa odotti 47 metriä pitkä ja neljä metriä korkea maalausalusta sekä asukkaiden toivelista. Nyt muraali on valmis.

Unkarilainen taiteilija Fat Heat toteutti Skanskan tilaustyön, josta vastasi kaupunkitaiteeseen erikoistunut yhdistys Helsinki Urban Art.

Tuottaja Maria Inkeri Helsinki Urban Artista arvioi lopputulosta erittäin onnistuneeksi.

– Taiteilijan tarkoitus oli tuoda historiaa tähän päivään. Samalla siinä kunnioitetaan asukkaiden toiveita, mitä he haluavat nähdä arkipäivisin. Toivottavasti teos parantaa alueen viihtyvyyttä, Inkeri kuvailee.

Muraali Härmälä Tampere seinämaalaus
Sympaattisen näköinen lauta-auto oli sotakorvaustuote, jonka Neuvostoliitto tilasi. Se on esi-isä nykyisille Cargotecin konttilukeille.Jani Aarnio / Yle

Tampereen katutaidetta Inkeri kehuu erittäin monipuoliseksi. Hänen mukaansa muraalit ovat tulleet jäädäkseen suomalaiseen kaupunkikuvaan.

– Jossain vaiheessa talonpäädyt loppuvat kesken. Mutta pienempiäkin muraaleja varmasti tullaan näkemään lisää myös Tampereella.

Asukkaat mukana suunnittelussa

Yksi Härmälänrannan muraalin suunnittelussa mukana ollut asukas on Jorma Moisio. Ahkera historian harrastaja tietää tarinat kuvien takaa.

– Lauta-auto oli sotakorvaustuote viereisellä lentokonetehtaalla. Se oli Cargotecin konttilukkien esi-isä.

Konttilukit ovat konttien siirtämiseen tarkoitettuja ajoneuvoja tai vaunuja ja suomalaisen Cargotecin tytäryhtiö on niiden suurimpia valmistajia.

Muraaliin on ikuistettu myös johdinauto eli rollikka, joita valmistettiin 1940-luvulta lähtien lentokonetehtaalla.

– Linja 1 lähti tehtaan edestä Koskipuistoon, Moisio tietää.

Muraali Härmälä Tampere seinämaalaus
Härmälänrannan asukas Jorma Moisio ja Helsinki Urban Artin tuottaja Maria Inkeri ovat molemmat tyytyväisiä lopputulokseen.Jani Aarnio / Yle

Härmälänranta koti on 3500 ihmisille ja uutta rakennetaan koko ajan. Moisio toivoo, että alueen historia tulisi muraalin kautta tutuksi kaikille.

– Toivottavasti se elävöittää ja kertoo asukkaille, mitä kaikkea alueella on tehty.

Tampereesta on viime vuosina tullut muraalien kaupunki. Seinämaalauksia löytyy muun muassa kerrostalojen päädyistä sekä entisistä teollisuuskiinteistöistä, kuten Hiedanrannasta.

Muraali Hiedanranta Tampere seinämaalaus
Tampereen Hiedanrannan vanhat sellutehdaskiinteistöt ovat saaneet muraalikuorrutteen sekä kotimaisilta että kansainvälisiltä katutaiteilijoilta.Jani Aarnio / Yle

Yleisesti puhutaan katutaiteesta, joka sisältää sekä seinämaalaukset että graffitit. Kattavan kierroksen Tampereen katutaidetarjonnasta löydät täältä.

Lisäksi Tampereen Kaukajärven kaupunginosaan on alettu maalata muraalia. Sen tekee meksikolainen taiteilija Paola Delfin, joka toteuttaa seinämaalauksen osana maanlaajuista kaupunkitaidefestivaalia.

Suomen suurin julkisen tilan taidetapahtuma Upeart Festival 2019 tuo syyskuun aikana julkisia taideteoksia yhdeksään kaupunkiin ympäri maata.

Upeat kuvat: Pahamaineisista graffiteista on tullut arvostettua taidetta, joka saa tukirahaa – "Ainoa hankaluus naapurikateus"